Nakon što je domaću gastronomsku scenu prošle godine dobro uzdrmala nepovoljna situacija uzrokovana koronavirusom, vlasnik Pod Zidom, Borna Janeš, odlučio je privremeno zatvoriti vrata jednog od najpopularnijih bistroa u centru metropole. Posvetio se tada drugim projektima, pa čak i pokrenuo danas vrlo uspješnu gostionicu Ficlek te najavio ponovno otvaranje bistroa Pod Zidom u jesen ove godine. Sada je napokon objavljen i točan datum.
Na Facebook stranici bistroa tako je objavljeno kako se Pod Zidom otvara 19. studenog, a već su poznati i detalji pomalo osvježenog koncepta. Tako je, osim izmijenjene vinske karte, koja je oduvijek jedan od aduta samog bistroa, velika novost i kako u kuhinju kao glavni chef dolazi Matija Pavlic.
Riječ je o mladom chefu iz Čakovca koji je iskustvo stjecao u kuhinjama londonskog Ledburyja, dubrovačkog 360, korčulanskog De Canavellisa i zagrebačkog restorana Mano uz prijatelja i velikog chefa Matiju Bogdana. Nakon odlaska iz Mana, Pavlic je preuzeo kuhinju Barbieri'sa gdje je publici pokušao približiti spoj japanske i hrvatske kuhinje kroz kombinacije kao što su jadranska tuna i yuzu ili pak mangulica i kimchi. Kako nam je rekao tada, uloga glavnog chefa itekako mu je dobro sjela, a dodao je i kako se u budućnosti vidi u kakvom dobrom bistrou. Zbog kuhanja u Pod Zidom ponovno se vratio u Zagreb, nakon nekoliko mjeseci koje je proveo u Crikvenici u restoranu Sabbia.
"Pa to je u biti i nešto najsličnije onome što bih ja želio raditi u životu. Dolac je odmah pokraj, a i cilj mi je bazirati se samo na lokalne male OPG-ove i dobavljače. Bistrologija me oduvijek jako zanimala pa kad sam napokon sjeo i razgovarao s Bornom, odmah smo kliknuli. On ima dosta slična gledišta i dosta mi se sviđa njegova ideja oko toga što točno želi od restorana", otkrio nam je Pavlic u kratkom razgovoru.
Dodao je i kako je novi meni od 15 jela baziran je na najsvježijim namirnicama s Dolca te kako veliku pažnju planiraju posvetiti i mesu iz slobodnog uzgoja, prirodnim vinima i domaćim namirnicama kao što su turopoljski tartufi, žumberačka janjetina i zagorske patke. Cilj je, dodao je, stvoriti mjesto sa stvarno dobrom hranom koja je pristupačna svima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....