Svjetski majstor

Nasljednik poznate belgijske tvornice čokolade za opatijski će festival pripremiti nešto posebno

 Matija Djanješić/Cropix
Najslađi vikend može početi! Samo se trebate uputiti u Opatiju gdje je naredna tri dana sve u znaku omiljene slastice

Ako još niste odlučili gdje biste proveli ovaj vikend, svakako u obzir uzmite Opatiju. Prvo - blizu je, drug - na moru je, a treće, i svakako ne manje važno - ondje se ovog vikenda odvija najslađi festival uz zemlji - Festival čokolade! A velika vijest je i kako će ovogodišnjem izdanju festivala prisustvovati cijenjeni belgijski majstor čokolade Alexandre Druart, poznato po svojoj umjetničkoj crti i inovativnosti.

image

Alexander Druart

Press

Nasljednik obiteljske tvortnice čokolade Druart, koju je "digao iz mrtvih", sudjelovat će na Festivalu čokolade u Opatiji od 8. do 10. studenog gdje će, izvjestili su iz belgijskog veleposlanstva u Hrvatskoj, izraditi čokoladnu repliku belgijskog Atomiuma (70 cm x 70 cm) u Centru Gervais. Skulptura će se prodavati putem humanitarne aukcije, a prikupljeni iznos biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom grada Opatije. Skulptura ovog cijenjenog artisan čokolatijera biti će predstavljena u nedjelju 10. studenoga u 14 sati u Centru Gervais uz nazočnost veleposlanika Kraljevine Belgije Williama De Baetsa i gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina. Dodajmo i kako će svoje, istovremeno profinjeno i dinamično, čokoladno remek-djelo Druart izraditi po prvi puta i premijerno ga predstaviti opatijskoj publici.

image
Press

Program događanja 18. Festivala čokolade u Opatiji možete pogledati ovdje.


Rođen u obitelji čokoladnika, Alexanderovo putovanje u svijet čokolade bilo je gotovo neizbježno. Sve je počelo s njegovom bakom koja se iz hobija počela baviti proizvodnjom čokolade, što je ubrzo preraslo u uspješan posao. Njegov otac, tada kuhar u restoranu s Michelinovom zvjezdicom u Bruxellesu, pridružio se obiteljskom poslu i tako je nastala tvornica čokolade Druart. Alexandre je rođen 1988. godine i djetinjstvo je proveo fasciniran procesom izrade čokolade. Međutim, njegovi su roditelji inzistirali da se prvo školuje. Studirao je u Bruxellesu, a potom je devet godina proveo u Pekingu, gdje je diplomirao kinesku književnost i ekonomiju te magistrirao međunarodnu i kinesku ekonomiju. Okušao se i u poduzetničkim vodama, ali su mu prvi projekti, restoran u Pekingu i poduzetnički pothvat na Tajlandu, propali.

image
Press

Godine 2018., nakon što su mu poplave uništile tvornicu, vratio se kući i preuzeo obiteljski posao. Unatoč izazovima, uključujući pandemiju, uspio je obnoviti tvornicu i razviti svoje vještine na prestižnim akademijama kao što su Académie Callebaut i Académie Ducasse. Danas je tvornica čokolade Druart uspješan posao, a on se etablirao kao čokolatijer kroz razne projekte, uključujući čokoladne skulpture i partnerstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 06:54