New England IPA je stil koji je još uvijek prilično neistražen, što je ekipi Garden Breweryja dalo mogućnost eksperimentiranjem proizvesti premium proizvod, a skuhali su samo 800 litara ove divote pa možemo govoriti i o limited edition pivu. Kako sami kažu, radi se o New England Indian Pale Aleu 01, što znači da će nastaviti istraživati i eksperimentirati s različitim vrstama hmelja, sastojcima, tehnikama i inovativnim načinima proizvodnje piva pa tako možemo očekivati NEIPA02, NEIPA03.... Sve to bi trebalo rezultirati odličnim proizvodom koji će prodavati, a u međuvremenu će isprobavati nove kombinacije koje će eventualno ubaciti u svoj standardni asortiman.
''Osim činjenice da ovo pivo mora biti kremasto, mutno i blage gorčine, ne postoje pravila. Na svakom breweru je odluka kako će to postići. Ovo je naš prvi pokušaj i jako smo zadovoljni. Imali smo priliku eksperimentirati, čak i više nego smo očekivali. Sljedeće što želimo isprobati jest napraviti mlijeko od zobi postupkom snažnog prešanja i dodati ga u pivo umjesto da koristimo tipičnu zob.'' - rekao nam je Nick.
New England IPA je mutno pivo (budući da nije prošlo postupak filtracije), narančaste boje s kremastom i gustom pjenom. Puno je sočnog hmelja, blage je gorčine, a napravljeno je od australskog Galaxy hmelja kojeg je gotovo nemoguće nabaviti igdje u Europi. Uz Galaxy tu su se našli i Ella te američki Equinox hmelj. Popis korištenih sladova je impresivan, a govorimo o sladovima Simpsons Golden Naked Oats, Pale Ale, Maris Otter te zobenom sladu.
Ono što je posebno jest to da je Nick pivu dodao i laktozu koja je odgovorna za kremoznost, a koristio je Vermont Ale kvasac koji mu je dao neodoljivu voćnu aromu. Prevladavaju biljne i voćne arome, posebice one tropske. Iznimno pitko pivo, osvježavajuće i savršeno za ispijanje na suncu. Što vas vrlo lako može ''prevariti'' jer ćete zaboraviti da pijete pivo sa 6.1% alkohola.
''Ideja je piti ga na suncu, zato je ovo savršeno vrijeme za njegovo predstavljanje. Dolazim iz Novog Zelanda gdje je uvijek sunčano, a takva je i Hrvatska zato mislim da će ljudi uživati u njegovom ispijanju.'' - podijelio je s nama Nick.
Pivo postaje intenzivnije kako se grije tako da je to još jedna njegova prednost, a toči se iz bačve. Prodavat će se samo na mjestima s kojima ekipa Garden Breweryja surađuje i kojima vjeruje, a zasad su to Craft Room na Opatovini i novootvoreni Fakin craft bar na Vukovarskoj, te naravno, Garden Brewery.
Pivo smo probali, nama se iznimno svidjelo, lagano, osvježavajuće i kremasto, tako bismo ga opisali. Točenje kreće danas zato svi trk po svoju čašu, kriglu, kako vam drago. Živjeli!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....