KUHAJ BOLJE

NIŠTA BEZ JAJA: Ova je namirnica sinonim za doručak, a ovo su trikovi pomoću kojih ćete napraviti najbolji omlet, jaje na oko i poširana jaja!

Ako je neka namirnica sinonim za zdrav doručak, onda je to, otkad je svijeta i vijeka, prvo i jedino - jaje

O važnosti doručka napisani su brojni članci i knjige, stoga to ne treba posebno isticati. Ali jedno je sigurno, nipošto ga nemojte izbjegavati, čak naprotiv, treba biti hranjiv i dati vam dovoljno energije za početak dana. Bezbroj je dobrih ideja, no i dalje se nekako kao prvi izbor nameće jedno malo - jaje. Namirnica je to od koje je moguće napraviti ukusan i zdrav obrok. Jaje na oko, omlet, kajgana, poširano jaje, svatko ima omiljeni oblik pripreme, no postoji još mnogo načina kako tu jednostavnu namirnicu ukomponirati u brojna jela. Možda ćete sada pomisliti da nemate toliko vremena isprobavati sve redom, no vjerujte, priprema ne traje dugo ako koristite nekoliko malenih trikova.

TEHNIKE POŠIRANJA

Krenimo redom. Jaje na oko, primjerice, pecite na maslacu ili kikirikijevom ulju. U tavu stavite odabranu masnoću i kad se ona lagano zagrije, razbijte i polako dodajte jaje. Bjelanjak će se odmah zabijeliti i stvorit će se mjehurići, što je i poželjno. Jaje posolite. Uzmite žlicu i zagrijanom masnoćom podlijevajte žumanjak. Tako će gornji sloj biti optimalno pečen, a unutrašnjost tekuća i kremozna. Površinski odnosno gornji sloj bit će obložen ukusnim i malo prepečenim maslacem, čime se postiže fina aroma. Ovisno o osobnim afinitetima, isto možete napraviti i s domaćom svinjskom masti.

Ne zazirite od poširanih jaja. Mnogi kuhanje jaja u vodi bez ljuske prepuštaju profesionalcima, no žumanjak razliven po prepečenom tostu jelo je za koje se vrijedi upustiti u gastro avanturu. Nekoliko je načina kuhanja, a jedan od njih je da jaje razbijete u zdjelicu i pažljivo spustite u posudu s vrućom vodom koju ste malo posolili i dodali malo octa. Uvjet je da voda ne kipi. Nakon maksimalno tri minute većom žlicom, i to po mogućnosti s rupicama jer se tako rješavate viška tekućine, jaje izvadite van i servirajte ga. Kad ga zarežete nožem, izlit će se sadržaj žumanjka.

Ako vas ovaj postupak ne ohrabruje, možete se poslužiti i kalupom za muffine. U kalup na dno stavite malo vode, koju kap octa i malo soli pa lagano spustite jaje. Možete staviti i sitno nasjeckan omiljeni začin koji će malo oplemeniti jaje. Stavite u pećnicu na 180°C i pecite u pećnici oko 13 minuta.

JESTIVI OBRUČ

Ako vam se sve to čini znanstvenom fantastikom i ne obećava dobar rezultat, ostanite vjerni tavi. Na malo masnoće prepržite mladi luk, dodajte na kockice narezanu svježu papriku te kratko popržite. Začinite solju i paprom. Na povrće dodajte jaja i vrlo lagano pomiješajte tek toliko da razbijete žumanjak. Pecite koju minutu i servirajte toplo uz prepečeni toast.

Povrće također može poslužiti kao jestivi obruč za jaje. Luk ili papriku odrežite na kolut po širini, stavite na tavu i u unutrašnjost povrća izlijte polako jaje te ispecite. Vrućom masnoćom podlijevajte jaje kako bi bilo hrskavije i ukusnije. Dobit ćete ukusan, a estetski vrlo lijep obrok.

PALAČINKE I POHANI KRUH

Postoji jedna slastica koju volimo vidjeti za doručkom, a jaje je njezin sastavni dio - palačinka! Palačinke se najčešće rade od sastojaka koje uvijek imamo u smočnici ili hladnjaku - mlijeka, jaja, brašna i soli, a u smjesu se uvijek mogu dodati i razni začini. Razlikujemo nekoliko izvedenica ovog jela pa tako osim onih klasičnih u veličini tave, imamo mini palačinke poznate i kao američke palačinke, carski drobljenac, vafle... Razlika je samo u malim dodacima u baznoj smjesi. U američke palačinke i vafle dodaje se prašak za pecivo pa su one malo deblje i punije.

U posudu dodajte dva jaja i prstohvat soli pa miješajte pjenjačom. Smjesi dodajte jedan vanilin šećer te na listiće narezan omekšali maslac (oko 50 g) i nastavite miješati. Da bi palačinke bile još pjenastije, u smjesu dodajte žlicu, dvije kokosovog ili suncokretovog ulja. Postupno dodajte mlijeko i brašno. Ako je smjesa gušća, razrijedite je mineralnom vodom koja će pridonijeti prhkosti. Možete dodati malo naribane limunove korice, žlicu ruma, prstohvat cimeta. To su malene finese koje oplemenjuju okus. Brašna, najbolje glatkog, dodajte toliko da smjesa bude srednje gusta. Dobro miješajte pjenjačom da vam se ne stvaraju grudice. Ako je smjesa pregusta, razrijedite je mineralnom vodom ili mlijekom. Neka vam ne smetaju grudice maslaca, one će se otopiti pečenjem.

Dodatak ruma u smjesu osigurava da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Miješanje pjenjačom stvorit će u smjesi mjehuriće zraka koji će također pridonijeti rahlosti i mekoći. Napravljena smjesa ne mora stajati, odmah pecite palačinke. Pečene nadjenite svježim voćem, čokoladnim namazom, domaćim džemom, a možete ih brzinski i flambirati. Postupkom flambiranja alkohol isparava te po palačinkama ostaje fini karamelizirani umak. Još jedan mnogima omiljeni prijedlog za doručak je pohani kruh. Meki kruh u omotaču od jaja brzo se priprema.

Sve vrste kruha dolaze u obzir, stoga je odabir na vama. Smjesa za pohanje može biti u slanoj i slatkoj varijanti. Ako pripremate slanu varijantu, u duboki tanjur stavite minimalno dva jaja te ih izlupajte vilicom ili pjenjačom. Dodajte malo soli, svježeg sitno nasjeckanog začinskog bilja po izboru i prstohvat dimljene crvene paprike. Kratko umočite šnitu kruha sa svake strane i stavite peći na zagrijanu masnoću. Vrlo kratko sa svake strane, dovoljno je da se kruh malo zarumeni.

Vadite ga na pladanj na koji ste stavili kuhinjski ručnik da upije višak masnoće. Isto napravite i s pohanim kruhom u slatkoj varijanti. Razlika je samo u smjesi - jaja stavite u duboki tanjur, istucite, dodajte malo mlijeka, cimeta i nekoliko kapi ekstrakta od vanilije. Šećer ne stavljate jer pečenjem brzo karamelizira pa kruh lako izgori. Šećer možete posipati po netom pečenom kruhu. Slanu varijantu pohanog kruha obogatite kriškom sira, šunke ili pršuta, a ona slatka rezervirana je za džem, voćne ili čokoladne namaze, karamel, med ili slatki maslac. Što god bio vaš izbor, uživajte u jutarnjoj gozbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 10:51