Od prvog hrvatskog craft gina koji se na tržištu pojavio 2015. godine do danas domaća scena razvila se iznimnom brzinom te se sve više ljudi baca u proizvodnju žestokog pića koje proživljava pravi preporod. No, što je s tonikom, drugim dijelom dinamičnog "gin & tonic" para koji se nađe u našim čašama čim zatopli?
Sasvim slučajno na tu prazninu na tržištu naišli su Istrijan Marko Bratović kada je njegova supruga Urša Prešeren u trudnoći bila u uzaludnoj potrazi za đumbirovim pivom bez konzervansa i od organskih namirnica, a nigdje ga nije mogla pronaći. U potrazi uočili su da ni tonika nema u domaćoj izvedbi, a da nije proizvod velike industrije. Kako su počeli sami eksperimentirati s đumbirovim pivom, počeli su istraživati i tonike te danas u malom istarskom mjestu Kašteliru proizvode bezalkoholne napitke idealne za koktele.
Osim đumbirova piva i klasičnog tonika, zapravo internacionalno poznatih napitaka, Marko i Urša iz Count’s Drinks željeli su stvoriti i poveznicu s lokalnim podnebljem pa su tako odlučili rekreirati ginetu, jednostavan napitak od plodova borovice. Osvježavajuće piće pripremljeno je bez aditiva, umjetnih okusa i konzervansa, a u Count’s Drinks kažu da dobro funkcionira u koktelima jer se dobro slaže s različitim vrstama alkohola.
"Tražili smo razne recepture za ginetu i tek kad smo uspjeli pronaći ono što je bilo po našim kriterijima zadovoljavajuće smo je uključili među proizvode. To je staro istarsko piće koje vuče korijene iz lokalne tradicije, a htjeli smo imati tu poveznicu s našim podnebljem. Ljudi su različito reagirali na piće jer se ono dosta izgubilo s vremenom i malo ga se ljudi sjeća. Kod generacija starijih od 50 javlja se nostalgija, dok ginetu mlađi većinom nisu imali prilike probati pa im je neobično i drugačije. Gineta ima specifičan okus i miris po borovici koja je glavni sastojak. Mi smo osnovni recept u koji idu samo voda i borovica nadogradili korom limuna i naranče da malo obogatimo napitak i u mirisu i okusu. No htjeli smo da i dalje ostane dominantan taj šumski štih."
Piće zbog kojeg su krenuli u proizvodnju, đumbirovo pivo, svakako im je glavni adut, što im kažu svi koji ga kušaju.
"Tko god proba naše proizvode uvijek njega iskomentira jer je moćan, to nam je bio i glavni cilj, on mora biti žestok. Nismo htjeli da bude kao ostali na tržištu koji su blagi i vodenasti, nego da bude pravi ginger beer. No zato sada spremamo za one koji nisu ljubitelji pikantnih kombinacija puno blaži ginger ale u koji ide manje đumbira i limuna", istaknuo je Marko Bratović koji nam je objasnio da proizvodnja piva od đumbira traje oko dva tjedna, koliko napitku treba da odradi maceraciju, a potom stoji još nekoliko dana u boci prije nego krene na tržište.
Posebno ga vole koktel-majstori jer zbog jačine okusa bolje funkcionira kad se pomiješa s ledom i alkoholom, odnosno okus i miris đumbira ostaju prisutni neovisno radite li London mule s ginom, Moscow mule s votkom ili Dublin mule s viskijem.
Osim dodavanja blažeg ginger ale napitka, u Count’s Drinks planiraju idućih mjeseci dodati i pakiranje od pola litre za veća društva i, naravno, više koktela. Njihovu trenutnu ponudu možete odnedavno naručiti na kućnu adresu i to na stranici www.countsdrinks.com, pod kategorijom shop, a Bratović preporučuje da ih se ispija uz džinove domaće proizvodnje. - Webshop smo pokrenuli početkom prosinca i za sada nam ide u skladu s očekivanjima, polako ali sigurno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....