ISPROBALI SMO

Njihov sladoled mnogi smatraju najboljim na domaćem tržištu, a sada imaju novi, zimski okus, evo dojmova

Nakon ljetnih okusa, limuna s kaduljom, cheesecakea sa šumskim voćem i crumbleom, te pina colade, na red je došao i jedan zimski

Svatko tko je isprobao njihov sladoled, složit će se kako je u pitanju jedan od boljih, a mnogima i najbolji koji se na domaćem tržištu može pronaći. A kako i ne bi kada ekipa koja stoji iza Croccantina svaki okus koji izbacuje usavršava dok ne dobiju upravo sladoled koji su i sami spremni platiti po višoj cijeni nego što ga prodaju. Ništa manje, stoga, nismo očekivali niti od njihovog najnovijeg proizvoda, kombinacije Irish cream likera i lješnjaka iz Pijemonta.

CIJELU PRIČU O CROCCANTINU PROČITAJTE OVDJE

image

Ivan Borac i Marija Antunović, vlasnici Croccantina

Dejvid Nukić

Ekipa se, kako nam je rekla Marija Antunović, vlasnica brenda, pošteno potrudila u naumu da osmisle poseban, zimski sladoled koji će ljude, koliko god to neobično zvučalo, zagrijati na hladne zimske dane. To su postigli s čak 3 posto alkohola koji se u njihovom ručno rađenom, zanatskom gelatu nalazi, toplim aromama pečenog lješnjaka i kremastom teksturom koja podsjeća na kakvu nježnu, hladnu kremu.

"Ova ideja dugo se kuhala u našim glavama i zapravo je u pitanju jedan od okusa koji smo napravili 2015. godine u našoj slastičarnici Croccantino na Pelješcu za naš rođendan. Bio je veliki hit, a onda kada smo nedavno razmišljali o nekom zimskom izdanju gelata, nije nam trebalo dugo da odlučimo da će to biti upravo ova kombinacija. Mi ga svi jako volimo i htjeli smo to podijeliti s drugim ljudima koji će ga kušati. Htjeli smo da dožive tu toplinu u žličici sladoleda", rekla nam je Marija Antunović i dodala kako u pitanju nije komercijalni okus, već okus za posebne prilike i upravo zato dolazi u limitiranoj ediciji.

NAJBOLJI LJEŠNJAK

Pri izradi sladoleda koristi se zaštićeni pijemontski IGP lješnjak, objasnila je Marija. Zahvaljujući svojim organoleptičkim svojstvima i ulju kojim je bogat, poznat je kao jedan od najboljih na svijetu.

"Što je IGP lješnjak? Ja to ovako objasnim ljudima: svaki Dingač je Plavac mali, ali svaki Plavac mali nije Dingač. Dingač se uzgaja i bere samo na strmim padinama Dingača i to mu daje jedinstveni okus i kvalitetu. IGP lješnjak je Dingač među lješnjacima."

image
Croccantino Instagram

"Jednom godišnje dozvolimo si da napravimo okus kod kojeg ne gledamo na cijenu, ne gledamo koliko ćemo potrošiti na sirovinu i izradu. Ovaj sladoled nešto je oko čega smo puno eksperimentirali i dobili proizvod kakav, vjerujemo, ljudi do sada još nisu imali prilike kušati. Neki mali luksuz, i pritom ne mislim cjenovno već onako, životno", dodala je Marija.

Budući da je Irish cream sam po sebi kremast te jakog okusa, od sladoleda smo već u početku imali visoka očekivanja i, priznat ćemo, nije nas razočarao. Sladoled je već po vađenju iz zamrzivača dovoljno kremast i gotovo i ne treba čekati da se otpusti, što nam je objasnila i sama Marija. Dovoljno mu je tek pet minuta na sobnoj temperaturi kako bi postigao željenu teksturu i kako biste ga mogli zagrabiti žlicom.

image
Privatna arhiva

Okusom je prilično moćan pa ćete tako u jednom zalogaju osjetiti nijanse alkohola, poznatog likera, pa negdje u pozadini malo čokolade, ali i intenzivnu aromu lješnjaka. I upozoravamo vas, jednom kad krenete, teško ćete se zaustaviti pa sladoled iz čašice od 500 mililitara u kojoj dolazi obavezno podijelite u zdjelice, u više porcija. Budući da sadrži alkohol, ovaj sladoled namijenjen je samo onima iznad 18 godina i, ako pitate nas, najbolji je kada nakon napornog radnog dana napokon dignete noge na kauč ili fotelju, zavalite se i poželite barem na minutu, dvije ili tri, uživati u miru, vlastitim mislima i stvarno dobrom sladoledu.

CROCCANTINO PANETTONE

Osim novog okusa sladoleda, iz male obiteljske proizvodnje Croccantino ovih dana izlaze i prvi primjerci panettonea. Kako nam je rekla Marija, to je kod njih prilično kompleksna priča budući da je njezin otac s prvim pokušajima krenuo još 2002. godine, kada panettone kod nas nije bio toliko popularan. Vratili su mu se potom za vrijeme pandemije koronavirusa, a sada su, kaže, već dvije godine napokon zadovoljni dobivenim.

Rade ga tri dana, ne koriste nikakve prečace i njihovi su primjerci omiljenog slatkog kruha plod želje da stvore nešto veliko, ukusno i svoje. Jasno vam je to već kada slušate Mariju kako s uzbuđenjem priča, ne samo o sladoledu, već i o svakom njihovom drugom proizvodu.

"Ja sam onaj dio obitelji koji stalno nešto smišlja, želi još više, a kako panettone radimo moj otac i ja, on na Pelješcu, a ja u Zagrebu, često se čujemo i često je baš on onaj glas razuma koji me umiruje i govori da će sve na kraju biti baš kako treba. Kod izrade panettonea nekad je to sve što čovjek treba čuti", rekla nam je Marija.

Nije nam preostalo ništa drugo već ovih dana isprobati i njihov panettone. Mekan je, sočan, bogat dodacima, dovoljno sladak, a kandirane korice agruma donose mu blagu gorčinu pa je idealan za one koji vole ozbiljne slastice i znaju ih cijeniti.

image
Croccantino Instagram

Novi okus bit će dostupan kroz zimsko razdoblje ili do isteka zaliha, a pronaći ga možete na prodajnim mjestima Croccantina te u Spar i Interspar supermarketima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 22:49