POSJETI OVO

Nova istarska kantina i kušaonica nalaze se usred najvećeg tamošnjeg maslinika i izgledaju sjajno

 Goran Sebelic/Cropix
Vrhunsko istarsko ulje s Vodnjanštine dobilo je jednako tako vrhunski degustacijski i prodajni prostor - kantinu i kušaonicu...

Oio Vivo uselio je svoj novi dom. I to ne bilo kakav. Ovo vrhunsko istarsko ulje s Vodnjanštine dobio je jednako tako vrhunski degustacijski i prodajni prostor usred najvećeg maslinika u Istri na cesti između Pule i Vodnjana. Ne možete ga promašiti jer odmah privlači pažnju svojoj jednostavnom modernom arhitekturom koju potpisuje ugledni pulski arhitekt Bruno Juričić. Nova je to kantina i prodavaonica maslinovog ulja koje stalno reda nagrade na imanju tvrtke Oleum Maris koju vode Velimir Jurić i Martin Milas.

Kantina je zapravo bila logičan slijed njihove uspješne priče, iako će obojica reći da su zapravo mislili da će ju izgraditi i otvoriti puno prije. Naime, ova dva branitelja, koja su iz Slavonije našli stalni dom u Istri, zajedno sa svojim nekadašnjim partnerom Mladenom Kocijenčićem iz Pule prije 13 godina na 80 hektara zemljišta kod malog mjesta Galižana podigli su predivan maslinik s 15 tisuća stabala, većinom istarskih sorti maslina – buže, buže puntože, istarske bjelice, rozinjole i žižolere. Manji dio nasada čine leccino i pendolino. Bilo je to i njihovo vatreno krštenje jer se prije nikada nisu bavili maslinarstvom i uljarstvom. Ogromna investicija i trud u najveći pojedinačni maslinik i Istri na kraju se isplatilo.

-Gradnju kantine, prodavaonice i podruma davno smo planirali, ali sve je išlo nekako sporo. No, zadovoljni smo što smo nakon mjeseci građevinskih radova prije nekoliko mjeseci mogli otvoriti naš novi prostor koji sada reprezentativno predstavlja naša ulja, ali i druge lokalne proizvode s ovog područja. Riječ je o investiciji od 600 tisuća eura kojom smo dobili izvrstan prodajni i degustacijski ambijent koji smo dugo čekali, priča nam Jurić. Sve se to događalo u dosta nezavidno vrijeme, ali nisu odustajali od svoje zamisli. Sigurno je tu puno pomogla i činjenica da su prodali udjele u svojoj tvrtki zagrebačkom građevinskom poduzetniku Vladi Ćorluki pa je time investicija bila lakša, iako kažu da nije gotova.

image
Goran Sebelic/Cropix


-Još nam predstoji gradnja degustacijske sale kako bismo mogli organizirati razna događanja gdje ćemo naša ulja sljubljivati s hranom. To počinjemo raditi ovog proljeća čim dobijemo dozvolu. Bit će to zanimljiv i ugodan prostor s velikim staklenim stijenama okrenut masliniku, a planiramo i među masline postaviti nekoliko stolova. Inače, cijeli je ovaj prostor ostakljen kako bi svi mogli uživati u pogledu na naš maslinik koji postaje sve veća atrakcija, ali i na Brijune te Pulu. Sve veći broj ljudi dolazi kod nas na imanje i šeta po puteljcima kroz maslinik. Kada budemo zgotovili i degustacijsku salu, onda će čitav projekt biti više –manje dovršen. Ljudi kada dolaze kod nas, žele kompletan doživljaj, priča nam ovaj dvojac u novoj modernoj kantini. Kušamo njihovu kraljicu ulja - žižoleru koja je prošle godina proglašena Zlatom Istre na vodnjanskoj smotri ulja gdje su se po prvi puta uzorci slali na ocjenjivanje u Italiju. No, ova istarska autohtona sorta daje ulje koje je pokupilo lani nagrade i van Hrvatske, pričaju nam dalje Jurić i Milas. Bila je to zapravo njihova najbolja godina što se tiče priznanja koja su stalno pristizala na njihovu adresu.

-Naša je žižolera lani bila nagrađena i diljem svijeta. Tako je na međunarodnim natjecanjima maslinovih ulja svijeta dobila nagradu u New Yorku, Japanu, i Londonu. Isto tako, u Japanu i New Yorku proslavila se i naša buža te istarska bjelica. Buža je dobila također zlato u Parizu, priča nam dalje Jurić koji najviše od svega gušta biti u masliniku i kantini i kušati ulja koja su probila svoj put, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Trenutno imaju četiri sortna ulja autohtonih sorti maslina istarske bjelice, buže, žižolere i rozinjole te dvije mješavine sortnih ulja različitog intenziteta okusa - od blagog – Oio Vivo Bon do intenzivnog – Oio Vivo Gajardo.

image
Goran Sebelic/Cropix


-Lani je za svih bila teška godina zbog korona krize i činjenice da je bilo manje gostiju koji su dolazili i kupovali ulja. Sezona je bila prekinuta 15. kolovoza, a nama gosti koji kupuju veće količine ulja počinju dolaziti krajem kolovoza, u rujnu te listopadu. Oni uzimaju po nekoliko kartona i ne pitaju za cijenu. Tako da smo itekako primijetili manjak tih gostiju. Isto tako, cijelu smo godinu bili u građevinskim radovima, pa je i to uzelo svoj danak. Inače, jako puno ljudi stane kod nas jer smo im usput kada idu prema Puli i nalazimo se uz glavnu cestu. Sada ćemo biti još uočljiviji, a imamo i punionicu za električne automobile. Očekujemo da će od Uskrsa početi dolaziti sve veći broj ljudi, a i sada smo svaki dan otvoreni. No, ulje svake godine bez problema prodamo. A to je oko 22 tisuće litara. Mogli bismo prodati čak i sve količine tu u Vodnjanu na kućnom pragu, ali ipak naše ulje plasiramo i drugim kanalima kao što su web shop, razni restorani, delikatesne trgovine, poslovni pokloni. Želimo biti svugdje prisutni jer naše masline još uvijek nisu skroz u punom rodu i naše će se količine ulja još povećavati, priča nam dalje Jurić. Naime, kada masline budu u punom rodu, očekuju i do 40 tisuća litara djevičanskog ulja. Stoga su oni već davno planirali na imanju izgraditi svoju uljaru, ali i dodatno proširiti nasad.

-Nismo zasadili svu površinu koju imamo, tako da nam slijedi još sadnja pet tisuća maslina, a tu je i gradnja uljare. Vidjet ćemo kakvi će biti natječaji Europske unije pa ćemo sigurno znati reagirati i kandidirati takav projekt na neka od sredstava koja će se dijeliti. Želja nam je imati svoju uljaru jer kvaliteta našega ulja, koja se prepoznaje i na međunarodnoj razini ovisi o brzini prerade. Tome govori u prilog i činjenica da smo u vodiču Flos Olei bili jedne godine među top 20 ulja svijeta, a svake godine postižemo visoke bodove. U zadnjem vodiču to je bilo 94 od ukupno 100 bodova. Mi počinjemo brati naše masline već početkom listopada i u roku od dva sata one su već na preradi u uljarama. Prerađujemo u uljarama tu u okolici – Baioco, San Lorenzo i Tonin. No, kvaliteta prije svega ovisi o tome koliko su masline zdrave i kakav je plod. O tome iznimno vodimo računa i non stop smo u masliniku, a i ne kupujemo masline drugih maslinara, odnosno nemamo kooperante. Isto tako, maslinik je planski zasađen, pa nam sorte nisu pomiješane. Isto tako, čim manje špricamo, zaključuje Milas koji je već sada svaki dan u masliniku gdje je počelo orezivanje grana. Nova maslinarska godina započinje.

image
Goran Sebelic/Cropix

Za one koji žele znati više...

Sortno ulje žižolere specifično je za područje Vodnjana i južne Istre, a ima srednje do intenzivan voćni miris po plodu masline, zelenoj travi i lišću s notama radiča i zelenog papra. Srednje je do intenzivne gorčine i pikantnosti, zelene do zlatno-žute boje sa zelenim odsjajem.

Sortno ulje buže srednjeg je do jakog voćnog okusa, ima srednje do intenzivno izražen voćni miris po zelenom plodu masline koji se isprepliće s mirisom aromatičnog bilja, radiča, rokule, artičoke, badema, zelene rajčice i jabuke. Ulje je bistro, intenzivne zlatno-žute boje, zelenkastog odsjaja, i ima uravnoteženu gorčinu i pikantnost.

Rozinjola je ulje intenzivnog mirisa s notama srednje zrele rajčice, artičoke, salate i suhog voća. Ima uravnoteženu pikantnost i gorčina, a okus ima i primjese ljekovitog bilja. Ulje ima intenzivnu zlatnu boju sa zelenim nijansama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 16:59