Hoćete Pirovu frulicu, Zobenu bombicu, Heljdine trokute,Lukavce ili 1000 sjemenki krekere? Dovitljiva imena koja privlače pažnju, ali i s pravom.
Riječ je o zdravim grickalicama koje su za vrlo kratko vrijeme osvojile one koji jaaako paze kako se hrane, ali i one koji baš ne paze, ali kad grickaju - bolje da grickaju zdravo, nego proizvode pune aditiva, soli i šećera koji su veliki krivci za višak nakupljenih kilograma.
A iza dovitljivih imena i zdravih grickalica, koje zaista imaju i primamljiv okus (što, iskreno, nije često kad se kušaju slični proizvodi), stoji Martina Gilja, nutricionistica koja je prije dvije godine osnovala tvrtku Nutri Kulti.
UŽIVANJE U RADU
- Završila sam nutricionizam, ali u struci nikako nisam mogla naći posao tako da sam radne sate počela nabijati u tvrtki koja je distribuirala farmaceutske proizvode. Kao predstavnik te tvrtke stalno sam bila na putu, prtljala papirima, stalno bila prikvačena na telefon i... nezadovoljna.
Rođenje sina Borne dobro je došlo da donesem i poslovnu odluku. Budući da je suprug stalno na putu, ja nisam mogla zadržati isti, bivši, posao, a htjela sam raditi nešto vezano uz nutricionizam.
A onda je krenulo samo od sebe: počela sam kod kuće izmišljati recepte za grickalice jer mi je bilo stalo da Borna, ako već gricka, gricka zdravo.
Sin, rodbina i prijatelji bili su oduševljeni, pa sam malo-pomalo počela na nagovor poznanika raditi radionice, u želji da i drugim majkama pokažem kako zdravo prehraniti svoje dijete i obitelj - ispričala nam je o svojim počecima Martina Gilja.
- Kad sam osnovala tvrtku, velika radost da sam struku i zadovoljstvo pretvorila u zanimanje malo je splasnula jer sam doznala koliku gomilu papira moram imati i u što sve moram uložiti da bih zadovoljila uvjete da svoje grickalice pečem, a potom sa svim mogućim dozvolama plasiram na tržište. Iskreno, da nije bilo Cook Huba, odnosno mogućnosti da rentam ovu kuhinju (mjesto na kojem peku svoje proizvode mnogi zagrebački mali proizvođači) gdje i danas proizvodimo grickalice, nikad ne bih krenula u taj posao. A, eto, sada jednim dijelom od toga živim - dodala je Martina Gilja otvarajući pećnicu u kojoj su bile gotove Pirove frulice od integralnog pirova brašna s kurkumom, kokosovim uljem, kikirikijem, kvascem, soli i vodom.
PRECIZNA IZRADA
Nismo mogli odoljeti i jedan smo, još vruć, probali te pogledom tražili početak proizvodnje frulica.
- Sve se radi ručno. Sami, ako je potrebno, meljemo sastojke, potom mijesimo, onda odvajamo, konkretno za Pirove frulice, kuglice i važemo ih, jer svaka frulica mora biti jednako teška. Zatim svaku kuglicu rukama valjamo u grisine, odnosno štapiće, pa ih pečemo... Dnevno proizvedemo maksimalno 200 pakiranja, a asortiman nam se sastoji od osam proizvoda - dodala je Martina režući krekere koje je nazvala 1000 sjemenki. Grickalice sami pakiraju pa zbog dostave Gilja sjeda u automobil i obilazi zagrebačke dućane koji plasiraju njene proizvode (Mrkvica, Veronika delikatese...), dok diljem Hrvatske - u Split, Zadar, Rijeku, Osijek i na otok Hvar - stižu dostavom.
- Kad imaš nešto svoje, kad radiš za sebe, nema odmora, ali je velika prednost da ti posao pruža zadovoljstvo jer ti to daje i polet za naprijed. U glavi mi se roje mnogi novi recepti, ali sam svjesna da dalje moram krenuti planski i strpljivo jer je već potražnja za grickalicama veća nego što možemo proizvesti - dodala je Martina Gilja, a nas ne čudi što su ljudi zavoljeli njezine grickalice jer su stvarno ukusne!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....