DORUČAK U ZAGREBU

Obišli smo 5 provjerenih adresa s najslasnijim avokado tostom, jajima, sendvičima i humusom

 Tomislav Kristo/Cropix
Zagrebačka izvanhotelska ponuda doručaka sve je bolja i raznovrsnija i upravo smo se zato bacili u potragu za najboljima u gradu

Zagrebačka ponuda doručaka nikada nije bila veća. Vodeći se svjetskim trendovima, u cjenovno pristupačnom, a ujedno i ukusnom prvom obroku u danu danas se, osim u hotelima, može uživati i u kafićima uz kavu, restoranima ili pak specijaliziranim objektima koji su svoje poslovanje usmjerili isključivo na pripremu doručaka. Upravo smo zato odlučili obići pet adresa, provjeriti ponudu i saznati detalje. Gotovo svi naši sugovornici, ujedno i vlasnici ugostiteljskih objekata, zaključili smo na kraju, složili su se oko iste stvari - doručak izvan vlastite kuhinje definitivno su, osim turista koji su dugo bili njihovi najčešći gosti, polako, ali sigurno, sve više počeli prakticirati i oni domaći.

Zagrepčani tako posebno vole klasične doručke s jajima pripremi kojih se, zbog svakodnevnih obaveza, rijetko stižu posvetiti kod kuće. Valja spomenuti i tradicionalnu, uvijek dobrodošlu kombinaciju sira i vrhnja, no daleko najpopularniji, a dodali bismo i najpraktičniji doručak, svakako su tost sendviči koje danas nudi gotovo svaki restoran s jutarnjom ponudom, slastičarnice, pa čak i poneki kafić. Kao prvi obrok, primijetili smo pregledavajući ponudu zagrebačkih lokala, dobro prolazi i prvi tost društvenih mreža, onaj s avokadom, a kada su u pitanju upravo takve, zdravije varijante doručaka, Zagrepčani rado biraju i zobene pahuljice u različitim formama i kombinacijama pa tako na većini mjesta birati možete između onih s kravljim ili biljnim mlijekom, natopljene preko noći, kuhane ili pak u potpunosti blendane, s dodatkom svježeg ili sušenog voća, čokolade ili kokosa.

Na kraju, nakon uvida u iznenađujuće bogatu zagrebačku ponudu doručaka, zaključili smo kako je za dobar prvi obrok u danu dovoljno tek posjetiti centar grada, odabrati favorita, a zatim za prosječnih 30 kuna uživati u doručku kakav smo, priznajemo, u vlastitoj kuhinji naprosto previše lijeni pripremati.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Eggspress

Adresa: Amruševa 4

Radno vrijeme: 7:30 - 14:00

Ponuda: Jela od jaja

Prva zagrebačka omleterija i, kako nam je rekao suvlasnik Vlatko Brezac, jedan od začetnika kulture jedenja doručaka u Zagrebu, Eggspress je mjesto namijenjeno isključivo uživanju u prvom obroku u danu. Kako mu i samo ime govori, ovdje ćete pronaći uglavnom jela s jajima poput popularnih Eggs Benedict, Eggs Royal ili jaja na avokadu tostu, zatim klasične omlete uz mesne, sirne i povrtne dodatke, kajgane, ali i maštovite salate s jajima te jaja u jogurtu sa začinima. Sva jela mogu se prilagoditi s obzirom na određene restrikcije u prehrani gosta, a pripremaju i salatu te granolu za one koji ne jedu jaja. Uz doručak, u Eggspressu svakako preporučuju i svježe cijeđene sokove te Mimosu, koktel na bazi soka od naranče s pjenušcem.

Svoj su lokal otvorili 2017. godine i, iako Eggspress oduvijek posebno privlači turiste, Brezac nam je rekao kako primjećuje da posljednjih godina i Hrvati doručak sve više doživljavaju kao iznimno važan obroku u danu, a istim se posebice vole počastiti vikendom. Najčešće se odlučuju na poširana jaja u kombinaciji sa šunkom ili lososom, servirana na tostiranom kruhu te prelivena holandez umakom koja u Eggspressu koštaju 74, odnosno 79 kuna. I dok su skepticima to još uvijek previsoke cijene za često olako shvaćen prvi obrok u danu, priznat ćemo vam, kada pred vas stigne tanjur ispunjen bojama, s jelom koje će vas zasititi do kasnih večernjih sati, s posebnom pažnjom serviran pa onda i poslužen, cijena je zadnje na što ćete obraćati pažnju.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Darlings&Shegrts

Adresa: Radauševa ulica 9

Radno vrijeme: 6:30 - 11:00

Ponuda: Jela od jaja, zobene pahuljice, palačinke i vafli

Odmaknuvši se od centra, na Ravnicama smo pak pronašli mali, simpatičan lokal s ponudom domaćih doručaka koji će vam za smiješno malu cijenu olakšati nadolazeća hladna jutra. U Darlings&Shegrts tako možete uživati u jajima na oko, kajgani ili omletu, jednostavnim tost sendvičima, siru s vrhnjem, ali i zdjelici zobenih pahuljica, palačinkama ili vaflima. Cijene porcija kreću se od 18 kuna za mali doručak koji uključuje dva jaja i jedan tost sendvič pa do 30 kuna za omlet od tri jaja s rajčicama, tvrdim ili svježim sirom te vlascem ili bosiljkom. Za slatki doručak morat ćete izdvojiti tek 25 kuna. Da se sve više ljudi odlučuje u prvom obroku u danu uživati vani, potvrdila nam je i vlasnica Dragana Dilparić, ali i činjenica da su se za vrijeme našeg posjeta na kišno jutro usred radnog tjedna gosti za stolovima neprestano izmjenjivali, a miris slanine i tosta nije se prestajao širiti lokalom.

"Nakon lockdowna, ljudi su se vjerojatno zaželjeli izaći pa su nekako sve više počeli dolaziti i k nama na doručak. Neki ovdje dolaze raditi, neki dolaze na brzi doručak prije posla, a neki nakon izlaska jer, osim što je ukusna, naša hrana može biti i super lijek protiv mamurluka", kroz smijeh nam je rekla Dragana.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Bread Club

Adresa: Vlaška ulica 27

Radno vrijeme: 7:00 - 20:00

Ponuda: Peciva, sendviči i pizze od kiselog tijesta

Otvaranjem svoje druge poslovnice u Vlaškoj ulici, nedaleko parka Ribnjak, pekarnica koja je imidž izgradila na kruhu i pecivima od kiselog tijesta, postala je jedno od omiljenih mjesta za brzi doručak u centru grada. Osim nekoliko vrsta kruha te slatkih i slanih peciva, u ponudi danas imaju i pizzu koju prodaju na komade, sendviče te keksiće. Gosti na doručak dolaze uglavnom oko 9 sati ujutro, rekli su nam u Bread Clubu, te se najčešće odlučuju za slatke varijante. Najpopularniji proizvod, dodaju, svakako su kroasan s bademom i cruffin s pistacijom za koje su gosti spremni izdvojiti 15, odnosno 22 kune. U nešto kasnijim satima, a ipak prije podneva, objasnili su nam, biraju se pak slane varijante, a jedan od glavnih aduta svakako je njihov Danish sendvič s humusom, rajčicama i klicama koji uskoro planiraju prilagoditi sezoni te ga umjesto uz rajčicu, poslužiti uz pesto od bučinih sjemenki. Uz doručak, najčešće se bira klasični latte ili pak nova varijanta popularnog kremastog napitka u koji dodaju kurkumu i med te ga u svakoj prilici mogu prilagoditi i onima koji ne konzumiraju mliječne proizvode.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Roots

Adresa: Tomićeva ulica 5

Radno vrijeme: radnim danom od 10:00 - 23:00

Ponuda: smoothie, zobena kaša i sendviči

Za one koji dan vole započeti zdravim zalogajima, odličan odabir bit će Roots, bar koji kroz dan funkcionira kao mjesto za doručak, brunch ili ispijanje domaćih voćnih i povrtnih sokova, a navečer se pretvara u mjesto s ponajboljim koktelima u gradu. Smješten je tik uz uspinjaču i s grijane terase se pruža divan pogled na Ilicu pa tako dok promatrate užurbane prolaznike, ovdje možete uživati u dobrom smoothieju, milkshakeu, acai zdjelici, zobenoj kaši, avokado ili humus tostu. Dobra opcija bit će, primjerice, čokoladna zobena kaša uz smoothie ili sok koji ovdje, osim već ponuđenih kombinacija, možete slagati i sami. Ono po čemu je Roots poseban, rekao nam je vlasnik Tomislav Perko, su i njihova domaća biljna mlijeka koja pripremaju na dnevnoj bazi i prema potrebama gostiju. Cijene sokova kreću se od 18 do 38 kuna za svježe cijeđene sokove, dok ćete za smoothie zdjelicu morati izdvojiti 46 kuna, a zobene pahuljice stajat će vas 34 kune. Cijene tostova kreću se od 24 do 34 kune.

image
Tomislav Kristo/Cropix

b041

Adresa: Masarykova ulica 25

Radno vrijeme: 8:00 - 12:00

Ponuda: humus i zdrave slatke zdjelice

Trend uvođenja doručka u ponudu prihvatile su i brojne zagrebačke slastičarnice, a na isti se potez nedavno odlučila i Željka Čolakić, suvlasnica slastičarnice b041, među ljubiteljima sladoleda dobro poznate po kvalitetnoj i okusima inovativnoj ponudi omiljenog ledenog deserta. Kako je i sama velika zaljubljenica u kuhanje i vege prehranu tako je ponudu konkretnijih jela, od kojih je godinama na meniju stajao tek tost sendvič, obogatila neobičnim kombinacijama prikladnim za vegane i vegetarijance, ali osmišljene tako da osvoje čak i najveće mesojede. U slastičarnici B041 tako možete doručkovati klasičan humus s tostiranim kruhom, zobenu kašu s marelicama, ribanom jabukom, narančom, chia sjemenkama i orasima ili pak kus kus u slatkoj varijanti s pečenim breskvama, grožđicama s rumom, jogurtom, kremom od lješnjaka i cijelim lješnjacima. Osim što su ukusna i zasitna, sva su jela nutritivno bogata i praktičan su odabir ako se za vrijeme doručka gladni zateknete u centru grada. I upravo s obzirom na lokaciju, cijene su za nas bile poprilično iznenađujuće. Naime, porcija humus tosta koštat će vas svega 19 kuna, za tost sa sirom i šunkom premazan maslacem s aromatičnim biljem trebat ćete izdvojiti 12 kuna za komad ili 22 kune za dva komada, kus kus s voćem jogurtom koštat će vas 21 kunu, a više nego zasitna zdjelica zobenih pahuljica tek 19 kuna.

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 03:30