UVELI LAVANDU U ISTARSKU KUHINJU

OBITELJ IZ SVETVINČENTA: Od lavande proizvode ulje, rakiju, keksiće i kruh te rade sir od mlijeka vlastitih ovaca!

Cijela obitelj nedaleko od istarskog Svetvinčenta od lavande proizvodi ulje, sirupe i rakiju, peku keksiće i kruh te rade skutu i sir s lavandom od mlijeka vlastitih ovaca

Aleksandra, Feručo, Valerio, Emil i Mihael sigurno rade najmirisniji posao na svijetu. Ne, ne bave se parfemima, ali su zato stalno okruženi opojnim mirisom lavande čija je sezona počela pa se njihova bajkovita polja u malom selu Pekici nedaleko od Svetvinčenta u centralnoj Istri plave od silnog cvijeća koje je prekrilo čak četiri hektara zemljišta. A usred cvjetnih polja simbol Istre - stari kažun. Ima li pitoresknije sličice za ilustraciju ovog dijela Istre? Teško. Naravno prošarano sve leptirima i bumbarima. Za ovaj biznis, koji u Istri baš i nije bio uobičajen, Aleksandra Pekica se odlučila prije 12 godina. Bilo je to sasvim spontano.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

- U Vodnjanu je bio pokrenut taj projekt koji je u međuvremenu propao, a riječ je o sadnji lavande po uzoru na sustavno podizanje nasada maslinika i vinove loze u Istri. Ista se stvar željela napraviti s lavandom. Neki su uspjeli, neki nisu. Mi smo u tom poslu ostali i odlučili smo se za tu biljku jer je mnogo naše zemlje tada bilo neobrađeno. Sada na tih četiri hektara nedaleko od sela imamo 36 tisuća sadnica lavande, i to nekoliko vrsta - priča nam domaćica ovog obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva koji ocrtava pravo istarsko selo.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Dočekali su nas, naime, na ulazu u OPG dva magarca, kokoši s pilićima, mačke koje se lijeno protežu pod pergolom te zaigrani mladi psići. Svi su nas oni, uz vrijednu Aleksandru, koja je bila i u izboru za najuzoritiju seosku ženu, dočekali na imanju u ranim jutarnjim satima. Naravno, dok je Aleksandra pekla kolačiće od lavande i mijesila mirisni kruh.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Lavanda u kuhinji

- U istarskoj se kuhinji lavanda nekad nije upotrebljavala, ali kao i većina njih koji se bave lavandom, i mi smo uveli taj novitet. Takve proizvode ponudimo na degustaciju kada organiziramo manifestaciju Dani lavande početkom srpnja, a nadamo se da bismo iduće godine otvorili izletište gdje bismo takve proizvode i komercijalno ponudili gostima - kaže nam vrijedna Aleksandra, koja od lavande radi niz suvenira, naravno uz pomoć obitelji, ali i specijalitete. Kaže za sebe da nije kuharica, ali da je praktički cijela njezina familija u tom poslu, pa tako i njezin sin.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Suveniri

- Nisam kuharica, ali oduvijek to radim. S lavandom mi je bio izazov raditi. Tako da danas na našem OPG-u imamo sok i rakiju od lavande, pečem istarske suhe kolačiće od lavande, kruh, imamo i skutu od lavande. Naime, imamo 14 ovaca, tako da sami radimo skutu i sir, doduše za naše potrebe. Tu su, naravno, i suveniri, lutkice, ulje, sapun i hidrolat. Naši suveniri su danas posvuda po svijetu, a lutka u narodnoj nošnji punjena lavandom svojedobno je u Splitu na Burzi suvenira odabrana među najbolja tri etno suvenira - ističe ona.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Njezin suprug Feručo, koji se sa sinom Emilom taman vratio iz polja, koje je kosio kako bi ga pripremio za berbu, objašnjava da se lavanda bere oko 15. srpnja, i to nakon što s nje otiđu pčele. - Tada je zrela i daje najviše ulja. A količina ulja ovisi o tome kakva je godina. Za lavandu je idealno da nije previše kiše, ali i da nije suša. Tada daje svoj maksimum. Inače, od 100 kilograma lavande ove vrste koju mi imamo, a neki je nazivaju i lavandin, dobijemo oko litru ulja. Za dobiti ulje od one izvorne lavande potrebno je čak 600 kilograma te biljke - pojašnjava on.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Oni proizvedu oko 150 lavandina ulja, za preradu koriste destileriju u Nedešćini, a zanimljivo je da ga plasiraju na kvarnerske i dalmatinske otoke. - Nekada je Hvar imao najviše lavande i bio je to pravi otok lavande, ali nažalost nakon požara polja su nestala. Sada ondje plasiramo naše ulje, kao i na Krk, Šoltu, u Split. Dakle, pokrivamo Dalmaciju - dodaje Aleksandra dok priprema svoj zadnji specijalitet - domaće raviole sa sirom posipane prahom od lavande.

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Objašnjava da većinom jestivom lavandom posipava hranu, a da je mijesi tek u kruh i kolačiće. Ona hrani daje posebnu mirisnu aromu. A kada se kruh tek ispeče, njegova svježina združuje se s tim posebnim mirisom koji nas podsjeća na dugo toplo ljeto.

Sirup od lavande

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Kolačići od lavande

Pekici, 210618. 
OPG Pekica, specijal za Jutarnji, novinarka Barbara Ban
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 21:53