Pedesetak veleposlanika i konzula u četvrtak se našlo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u vinogradu i vinariji obitelji Tomac kod Jastrebarskog na tradicionalnoj diplomatskoj berbi rajnskog rizlinga koje će se koristiti u proizvodnji vina Rockstar. Rockstar je rizling iz biodinamičkih vinograda obitelji Tomac. Etiketa i sam naziv vina povezuju kameno tlo i zvjezdano nebo, kao i orijentaciju obitelji Tomac prema prirodnom i ekološki održivom vinarstvu i vinogradarstvu. Rockstar je terroirsko, biodinamičko vino. Vino je svijetlo zelene, bistre boje, izrazito suho. Naglašene je mineralnosti i citrusnih aroma limuna i limete. Vino je iznimno kompleksno i s velikim potencijalom starenja, tijekom kojega će tek pokazati svoju punu raskoš. Završetak je mineralno – slankast, s nešto nota zelene jabuke. Trenutno nije raspoloživ u prodaji, no Tomčeva vina dostupna su u Vrutku gdje je cijena Rockstara iznosila 144,98 kuna te u Miva Galerija Vina.
"Ova regija je jedna od dvije hrvatske regije koje su se posebno uzdignule u kvaliteti i prepoznatljivosti u zadnjih trideset godina - to su Istra i Plešivica", kazao je Milanović.
Milanović smatra ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac jako dobar i željeni obrazac za hrvatski turizam. "To je manja količina i viša kvaliteta, što samim time opravdana višu cijenu".
"Valja se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran to popije u jedno dopodne", rekao je.
Jedan od razloga da se posjeti baš ova vinarija je to što je prva na Pleševici dobila ekološki certifikat, što znači da proizvodi vino u skladu s najvišim okolišnim standardima, i time je pokazala smjer ostalim proizvođačima u tom vinorodnom kraju.
"Malo nas je suša devastirala, ali je na kraju sve dobro ispalo. Moramo se sada posvetiti podrumima u kojima ćemo, nadam se, proizvesti vrhunska vina", kazao je osnivač vinarije Zvonimir Tomac i naglasio da je Plešivica jedan od najboljih vinogradarskih krajeva u Hrvatskoj.
"Vinari iz ove male regije su mukotrpno uvjeravali potrošače da su njihova vina autentična i kvalitetna i danas nema ozbiljnijeg restorana u Hrvatskoj koji nema nekoliko vina s Plešivice, a poslužuju se i diljem svijeta", dodao je voditelj vinarije Tomislav Tomac.
Slovenski veleposlanik Gašper Dovžan, jedan od sudionika berbe, kaže da je iskustvo u tome stekao kod oca svoje supruge koji ima vlastiti vinograd.
"Uvijek je lijepo ovako se družiti s ljudima. Malo ću raditi, a onda ću kušati vino", rekao je Dovžan.
Valjda se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran popije u jedno dopodne", poručuje predsjednik Milanović.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....