Kolač od sira se već stoljećima s lakoćom prilagođava svim trendovima u slastičarstvu i mnogima se nalazi na listi najdražih slastica. Svaki kolač ili torta od sira se sastoji od jednog ili više slojeva. Onaj glavni i najdeblji je mješavina sira, jaja i šećera. Donji sloj, ako postoji, najčešće je napravljen od usitnjenih keksa, prhkog tijesta ili biskvita.
Istina, na spomen riječi cheesecake, mnogi će odmah pomisliti na njima omiljenu verziju, a među brojnim inačicama, ona američka posljednjih godina prednjači po popularnosti. Ipak, složit ćete se, danas postoji bezbroj različitih recepata za ovaj desert i mnoge zemlje imaju svoj tradicionalni kolač od sira koji zaslužuje malo pažnje.
Cheesecake u njujorškom stilu dosta se razlikuje od lagane torte od sira na koju smo navikli i koja je brzo gotova. Ova slastica, naime, ima iznimno gustu teksturu, kremasta je, ne mrvi se i izuzetno je bogatog okusa. New York-style cheesecake i danas možete pojesti u bruklinskom Juniorᣟs restoranu kojeg je upravo ta torta proslavila i nalazi se na njihovom meniju još od 50-ih godina. Čarobna receptura uključuje masno vrhnje, jaja, vaniliju, krem sir i kiselo vrhnje. Peče se u vodenoj kupelji što ga čini drugačijim.
Čista suprotnost ovoj torti, barem kada je o teksturi riječ, japanski je kolač od sira koji još zovu i souffle ili cotton cheesecake. Riječ je o laganom pahuljastom desertu koji je vrlo jednostavan po sastojcima, no kod pripreme se mora paziti na više detalja. Bjelanjci moraju biti pjenasto umućeni jer se dodaju smjesi žumanjaka, šećera, mlijeka i krem sira. Nakon što se ta naoko jednostavna kombinacija izlije u kalup, peče se također u vodenoj kupelji. Da bi bila pahuljasta peče se na niskoj temperaturi, a zahvaljujući kupelji i obavezno dobro obloženom kalupu ona ostaje blijedo žute boje. Samo vrh torte može, ali i ne mora biti mrvicu tamniji. Mnogi ovu slasticu pjenaste i meke teksture obožavaju jesti netom izvađenu iz pećnice jer se tada topi u ustima. Za njenu recepturu zaslužan je japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je krajem 60-tih godina prošlog stoljeća posjetio Njemačku i probao njihov tradicionalni kolač od sira, oduševio se i potom po povratku u Japan osmislio ovu pahuljastu kombinaciju krem sira, jaja, mlijeka i šećera koja se ubrzo proširila Japanom i danas se može kupiti u slastičarnicama i kafićima diljem zemlje.
POTPUNO DRUGAČIJI JAPANSKI SOUFFLE CHEESECAKE
Za razliku od ove pjenaste japanske, španjolska torta od sira sasvim je drugačija. Jednostavna je to kombinacija klasičnih sastojaka kao što su krem sir, masno vrhnje, jaja i šećer, ali za razliku od ostalih, ova baskijska verzija nema nikakvu koricu. Umjesto toga peče se na vrlo visokoj temperaturi u kalupu obloženim papirom za pečenje, te izvana ostaje čvrsta i tamnije boje. Čak bi netko pomislio i da je zagorena, ali bi se iznenadio jer je iznutra zapravo kremasta, sočna i bogatog okusa. Osim po nazivu baskijska ili basque poznata je i kao tarta de queso ili gazta tarta na baskijskom jeziku, a ova savršeno kremasta varijanta kolača od sira desetljećima je lokalni specijalitet La Viña bara u San Sebastiánu.
TARTA DE QUESO - BASKIJSKI CHEESECAKE KOJI OBOŽAVAMO
Sve do sada spomenute torte rade se s bazom od krem sira, no njemački tradicionalni desert Käsekuchen sastoji se od tankog sloja prhkog tijesta koji je preliven kremastom kombinacijom svježeg kravljeg sira, jaja, vrhnja za šlag i arome citrusa. Sve to rezultira tortom savršenog slatko-kiselog okusa. Uputite li se u Njemačku, u mnogim restoranima i slastičarnicama primijetit ćete upravo ovu poslasticu na jelovniku.
KÄSEKUCHEN - TORTA OD SIRA S PODLOGOM OD HRSKAVOG PRHKOG TIJESTA
Isto vrijedi i za Topfentorte iz Austrije. Bogata krema od sira nalazi se između dva sloja sočnog biskvita. Napravljena je s topfen ili quark sirom kao glavnim sastojkom. Još je tu obilje limunovog i narančinog soka, vrhnja za šlag i želatine. Jednom ispečen, hladi se u hladnjaku prije posluživanja, a šećer u prahu po vrhu torte smatra se obaveznim dodatkom.
AUSTRIJSKI TOPFENTORTE S BOGATOM KREMOM OD SIRA IZMEĐU DVA BISKVITA
Svojim okusom i izgledom ništa manje ne mami ni francuska slastica Fiadone. Često se nalazi i pod imenom korzička torta od sira. Fiadone je tradicionalni recept koji se priprema sa sirom brocciu. Brocciu je korzički sir koji se proizvodi od ovčjeg mlijeka i sirutke (dostojna zamjena ovom siru je ricotta). Osim ovim aromatičnim sirom, desert je bogat jajima, limunovom koricom i sokom te se uvijek dodatno obogaćuje domaćim likerom, u ovom slučaju likerom od mirte. Kolač je nekada spravljan samo za posebne prigode i blagdane, a danas se u njemu uživa tijekom cijele godine. Poslužuje se samostalno ili uz svježe sezonsko voće kojeg u tim krajevima ima tijekom cijele godine.
FIADONE - FRANCUSKA TORTA OD SIRA ZA POSEBNE PRILIKE
Teško itko može ostati ravnodušan kada se na jednom mjestu nađe toliko različitih kolača i torti od sira i to spravljenih od finih i aromatičnih sastojaka. Kada se čitaju recepti, puno je tu pravila koja se moraju poštivati kako bi u konačnici mogli guštati u istinski dobrom desertu, s kojeg god kontinenta on dolazio. A činilo se na početku kako je riječ samo o jednostavnoj torti od sira.