Iako su svježe skuhana jela ona u kojima uživamo najviše, na kraju užurbanih radnih dana dogodi nam se da nam naprosto ponestane vremena za kuhanje. Upravo zato, volimo se okrenuti jelima koja traju dva ili više dana poput, primjerice, variva ili graha na žlicu te, zimi nezaobilaznoj, sarmi. No, jeste li znali da neka od svakodnevnih jela također možete pripremiti u većim količinama te da će idućeg dana imati još bolji okus? U nastavku donosimo više nego koristan popis, a vama savjetujemo da ga dobro spremite, sigurni smo kako će vam već zatrebati.
Lazanje
Obožavamo ih još vruće, tek izvađene iz pećnice, no isto tako u lazanjama uživamo i kada ih idući dan podgrijemo, kada se umak stisne, a zatim ponovno otpusti i dodatno poveže s ostatkom sastojaka kod podgrijavanja, postane gušći i bogatiji. Također, ono što posebno volimo kod lazanja jest činjenica da ih je drugi dan dovoljno tek ubaciti u pećnicu prekrivene folijom, pričekati pola sata, a zatim uživati u još ukusnijem jelu nego kada su bile svježe. Ako vas još uvijek nismo uvjerili, prisjetimo se, chef talijanskog Ristorante 1978 nedavno je kreirao lazanje u tubi za koje je inspiraciju pronašao upravo u lazanjama koje su u njegovoj obitelji bile najslasnije drugog dana.
IMAMO NEKOLIKO STVARNO DOBRIH RECEPATA ZA LAZANJE
Gulaš
Ostane li vam od ručka gulaša, spremite za drugi dan. Podgrijavanjem će postati gušći i kremastiji, no svakako budite oprezni i pripazite da se u gulašu ne nalaze sastojci koji nisu namijenjeni podgrijavanju.
RECEPT I SAVJETI ZA NAJBOLJI BEČKI GULAŠ
Mesna štruca
Iako je volimo još vruću uz pire krumpir, mesna štruca zapravo je još bolja ohlađena ili podgrijana idućeg dana. Naime, kada se ohladi, okusi svih začina i dodataka u mesnoj štruci dodatno se otpuste i još se bolje povežu pa tako idućeg dana možete uživati u još bogatijem jelu.
SAVJETI ZA JOŠ BOLJU MESNU ŠTRUCU
Sporo pečeno meso
U slučaju da ste se odlučili upustiti u pripremu sporo pečenog mesa poput, primjerice, pulled porka, dobro je znati kako će ovo jelo biti još bolje idućeg dana ili kada nekoliko sati odstoji u vlastitom umaku. Dobro je znati i kako podgrijavanjem meso neće postati suho već će se dodatno prožeti okusima iz umaka, a ako mislite da umaka nemate dovoljno, uvijek možete dodati i čašu vode ili temeljca pa sve dobro promiješati i pustiti da se krčka.
Torte i kolači
Kod torta i kolača, sasvim je jasno, potrebno je vremena kako bi se stisnuli, sastojci povezali i kako bi zadržali željeni oblik. Režete li ih odmah nakon pečenja i sastavljanja, velika je vjerojatnost da će se raspasti i kriške neće izgledati kako ste zamislili. Strpljivost je, kada su kolači i torte u pitanju, itekako vrlina.