Sredinom studenog na društvenoj mreži Instagram pojavio se profil Sarma challenge i ubrzo postao veliki hit, i to ne samo među pratiteljima-zaljubljenicima u gastronomiju, već i među chefovima u cijeloj regiji. Ideja iza projekta bila je, zapravo, da se na jednom mjestu okupe gastro kreativci koji će sudjelovati u izazovu tema kojeg je rekonstrukcija omiljenog jela mnogih - sarme.
Projekt je inicirao Srđan Jerinkić iz Kikinde, a svi natjecatelji koji su sudjelovali za zadatak su, dakle, dobili osmisliti jelo koje će okusom podsjećati na tradicionalnu sarmu, ali će biti predstavljena u novom ruhu. Kako stoji na profilu, morali su koristiti suvremene tehnike i upotrebiti maštu, ali kod pripreme koristiti originalne sastojke.
Pristigle prijave mogu se vidjeti na Instagram profilu Sarma challenge, a među njima nalaze se, primjerice, sarme u bazlami, sarmopita, sarma s pireom od kukuruza, sarmushi koji izgledom podsjeća na, pogađate, sushi, sarma Wellington, zatim sarma u ljubičastom kupusu, potpuno drugačija sarma s krekerom od suhog mesa i sarmoli ili spoj sarme i cannola.
Nakon što su prikupili prilično velik broj prijava, žiri koji čine Brano Babić, Pavle Branković Paqito, Zoran Ostojin, Ivana Golubović, Ivan Kiralj i Igor Luković ocjenjivali su izgled sarme, ideju, kvalitetu namirnica, tehnike i kreativnost i izabrali pet finalista, među kojima se našao i Vuk Miljanović, sous chef hrvatskog restorana Moise, koji se nalazi u nedavno otvorenom hotelu The Isolano na Cresu. Osim Miljanovića, finalisti su i Marko Borota, student gastronomije te chefovi Mihajlo Vuković, Vladimir Kučera i Vuk Kokan.
Finale ovog zabavnog natječaja održat će se u Srbiji, u Mokrin Houseu, i to 25. siječnja. Do tada, svakako svratite na Instagram profil Sarma challenge i pregledajte sve objave, vjerujemo da ćete ostati više nego iznenađeni maštom nekih od natjecatelja
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....