Sve možemo kuhati i peći, samo što neke bolje podnose visoke temperature i zadržavaju svoju teksturu od drugih. Neke su bolje u pitama, a neke za izradu soka i umaka od jabuka. Saznajte koje!
Braeburn
Radi se o prvoklasnoj desertnoj jabuci. Imaju slatko opori okus, teksture koja ostaje prilično čvrsta tijekom pečenja. Ovo je jabuka za sve svrhe, savršeno funkcionira u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tekuć.
Cortland
Cortland jabuke su sočne i lagano opore, s žarko crvenom korom i snježno bijelim ''mesom''. Savršena jabuka za pečenje, koristite ju u pitama, drobljencima… Dobro funkcionira svježa u salatama i na platama sa sirom, a meso joj ne gubi boju brzo.
Empire
Empire jabuke su ''križanke'' McIntosh i Red Delicious jabuka. Čvrste su teksture i slatke, a savršene su za izradu domaćih sokova, umaka od jabuke i sušenje.
Fuji
Čvrsta i sočna, Fuji jabuka je najpoznatija vrsta jabuke koju biste trebali jesti svježu. Ali to ne znači da nije dobra za pečenje, prilično dobro drži svoj oblik.
Gala
Slatka jabuka blagog okusa, sa zeleno narančastom korom i crvenim ''prugama''. Najbolje ih je koristiti u salatama, izradi soka od jabuke i cidera.
Golden Delicious
Slatka jabuka bogatog okusa. Jedna od najzahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.
Granny Smith
Najpoznatija vrsta jabuke za izradu tarta. Vrlo je hrskava i poprilično kisela. Kombinirajte ju sa slađim jabukama u pitama.
Gravenstein
Gravenstein jabuka dolazi u zelenoj i crvenoj boji te ima sladak okus i čvrstu teksturu. Savršene su za konzumaciju dok su svježe, ali i za pečenje, kuhanje u umacima i prešane za cider. Vrlo su kratko u sezoni i ne mogu dugo stajati, zato ih ugrabite dok ih još ima!
Honeycrisp
Radi se o američkoj sorti jabuka koja je savršena za konzumaciju svježa. Kako joj i ime insinuira, hrskava je i sočna, a slatkom okusom nalik medu. Savršene za umak od jabuka!
Idared
Vrlo stara vrsta jabuke, kiselkastog okusa s lagano ružičastim mesom. Savršena za umak od jabuka; jabuke kuhajte u kori, kasnije ih ogulite i protisnite kroz sito.
Jonagold
Ovo je križanka između Jonathan i Golden Delicious jabuke. Savršena za konzumaciju svježa i za kuhanje.
Jonathan
Opora jabuka s bogatim, lagano začinjenim okusom jabuke. Svježa u salatama je najbolja!
McIntosh
Klasična jarko crvena jabuka za zelenim podtonovima, sočna, hrskava, ali ne pogodna za kuhanje budući da se lako raspada. Najbolja je ako ju kombinirate s, na primjer, Golden Delicious jabukom u pitama.
Mutsu
Ova velika, žuto zelena jabuka je jako sočna i hrskava. Ima svjež i sladak okus, a savršena je u salatama, za zamrzavanje, u umacima i za pečenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....