LAŽNI CHILLI

Odlučila sam reći ‘ne‘ masnim krumpirićima i čokoladi, a ovo je moj novi omiljeni ručak za 2 dana

 Lidija Lončarić
Ukratko zaljubila sam se u ovaj recept za lažni chilli sa slanutkom i kruščićima od pira

Iako nikad nisam bila dovoljno strpljiva za različite dijete i volim uživati u trenutku pa se onako impulzivno počastiti masnim krumpirićima ili dobrom čokoladnom tortom, moram priznati, protekla je godina učinila svoje. Špajzu sam punila i praznila nevjerojatnom brzinom pa nemoć koju nam je donio zloglasni virus nahranila s, kako trenutačno stvari stoje, otprilike osam vrsta čokoladnih namaza, krekerima i čokoladama, nekoliko vrsta bijelog brašna, a kada bih krenula brojati, vjerujem da bih nabrojila barem sedam vrsta tjestenine, naravno, svaku za svoj umak. Onda sam ovog svibnja, ponajprije zbog sebe i boljeg osjećaja, odlučila biti karakter i reći im ne.

Tako, eto, prolazi moj drugi tjedan bez slatkiša, a većinu dana i bez ugljikohidrata. Još nisam dobila groznicu i sve je u redu, a primijetila sam i da postajem sve kreativnija u kuhanju. Upravo je takav i današnji recept.
Iako se u posljednje vrijeme sve češće okrećem povrtnim jelima, ovaj lažni chilli volim jer je idealno jelo za dva dana. Inače u tjednu najčešće na meniju vrtim cvjetaču, kelj i špinat koje stvarno obožavam, ali pauza od zelenjave i kuhanja ponekad je zbilja dobrodošla. U lonac sam ubacila manji smrznuti paketić mljevenog mesa, korjenasto povrće i luk, zaigrala se sa začinima pa dodala i slanutak i kukuruz, a dok se sve to krčkalo, napravila sam brzu i zdraviju alternativu tortiljama te skuhala palentu. U friškom lažnom chilliju tako sam prvo uživala uz još vruć, kremast prilog, a kruščiće od pira koji se pripremaju na tavi ostavila sam za idući dan.

Ovaj je recept odličan primjer kako od malo može nastati puno, dobar odabir za one koji nemaju vremena za svakodnevno kuhanje, ali i one koji se, poput mene, prije ljeta žele prebaciti na laganije i jednostavnije tanjure bez odustajanja od omiljenih namirnica.

image
Lidija Lončarić

Sastojci:

  • 300 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 konzerva slanutka ili oko 300 g suhog slanutka
  • 1 konzerva kukuruza
  • 2 rajčice
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 2 žličice kumina
  • 2 grančice timijana
  • 1 žličica čilija u prahu ili čili papričica
  • 1 šaka svježeg peršina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Za kruščiće:

  • 150 g pirovog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 2 žlice tople vode
  • po potrebi lmaslinovo ulje

Na maslinovom ulju najprije pirjajte luk, a kad se zastakli, dodajte mu mljeveno meso. Pustite da meso poprimi boju i postane mrvičasto pa dodajte češnjak i sitno sjeckanu mrkvu. Kratko pirjajte, a zatim ubacite i rajčicu. Dodajte i dimljenu papriku, kumin i timijan. Pirjajte još kratko, a zatim dodajte pelate i temeljac toliko da pokrije sve sastojke. Kuhajte dok mrkva ne omekša, a zadnjih pet minuta dodajte i slanutak i kukuruz. Po potrebi dodajte još tekućine. Promiješajte, dodajte sitno sjeckani peršin i ugasite vatru. Kruščiće napravite tako da pomiješate pirovo brašno, prašak za pecivo, grčki jogurt, sol i malo tople vode. Zamijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu pa ga pustite da stoji desetak minuta. Ako se tijesto mrvi, dodajte još žlicu ili dvije vode. Ne smije biti premekano niti gnjecavo, nego nešto čvršće. Podijelite ga na jednake dijelove, oblikujte kuglice pa svaku razvaljajte na tanko. Pecite ih na dobro zagrijanoj tavi na koju ste dodali malo maslinovog ulja. Dok se peku, na kruščićima bi se trebali stvoriti mjehuri kao na tortiljama. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, a dodati joj možete i kockicu maslaca, parmezan te začinsko bilje. Uz ovo jelo možete poslužiti i žlicu grčkog jogurta, krišku limuna te žlicu ili dvije salate od sitno sjeckane rajčice i mladog luka s limunovim sokom i maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 09:23