Svjetski apsurdi

Održan je jedan od najbizarnijih festivala na svijetu, fotografije ostavljaju bez riječi

 Jose Jordan/Afp
Ne znamo za vas, ali mi možemo smisliti barem stotinu dobrih načina kako bolje iskoristiti rajčice, čak i ako su kisele kako kažu

U gradiću Bunol, u blizini Valencije, i ovog je kolovoza održan tradicionalni festival La Tomatina koji se često ističe na popisu najbizarnijih festivala na svijetu. Oko 22.000 ljudi iz cijelog svijeta okupilo se kako bi se gađali rajčicom, a prema nekim procjenama i ove je godine na "zabavu" potrošeno više stotina tona tih crvenih, sočnih plodova. Naime, kako piše Hina, sedam kamiona dopremilo je 150 tona zrelih rajčica koje su podijeljene sudionicima festivala, od kojih su mnogi došli iz inozemstva. Turisti su, kako bi sudjelovali na La Tomatini, trebali platiti naknadu od 15 eura, dok je lokalno stanovništvo sudjelovao besplatno. No, sudeći prema odazivu, naknada očito nije preskupa, jer interes za ovim festivalom ne jenjava.

Početak "bitke" koja je trajala sat vremena označile su petarde zapaljene nakon što se jedan od natjecatelja uspio popeti na skliski, nasapunan stup kako bi zgrabio pršut koji je visio na vrhu stupa. Nakon što je bitka završila, ekipa za čišćenje naoružana šmrkovima za vodu poslana je da očisti ulice od rajčica.

Ako vam je, kao nama, žao takvog prosipanja i nepoštovanja prema hrani, organizatori ističu kako rajčice koje su uzgojene posebno za festival nisu najbolje za jelo. Dapače, uvijek ističu da su prekisele za ljudsku ishranu.

Prema službenoj web stranici La Tomatine, početkom festivala smatra se 1945. godina. Sve je počelo jednom tučnjavom kada su mladići koji su pokušali izbliza vidjeti paradu srušili jednog od sudionika. Nekoliko je njih tada uzelo rajčice s obližnjeg štanda i počeli su se njima gađati sve dok policija nije uspostavila red.

Sljedeće godine mladi su ponovno organizirali "bitku", a neki su čak donijeli svoje rajčice. Događaj je nakratko bio zabranjen 1950-ih pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, ali je nastavljen 1959. uz određena pravila. Ta pravila su se i u novijoj povijesti mijenjala, pa je tako broj sudionika ograničen na 20-ak tisuća. Zanimljivo je dodati i kako nije prihvatljivo gađati se cijelom rajčicom, već je ustanovljeno pravilo prema kojem se rajčica smije bacati samo između dva zvučna signala, a prije bacanja sudionici moraju je zgnječiti u rukama.

Inače, festival se održava svake godine posljednje srijede u kolovozu, a koliko je rajčica umjesto u tanjuru završilo kao smeće za suludu zabavu, možete pogledati u nastavku.

image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
image
Jose Jordan/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:11