Omiljeni gablec zagrebačkog restorana Okrugljak! Nabavili smo recept!
Trebat će vam:
2 kg paprika (babura) srednje veličine 1,20 kg mljevenog mesa 150 g riže 50 g luka svežnjić peršina 20 g soli 2 g papra 1,5 l umaka od rajčica |
Za umak:
120 g maslaca 50 g suhe mesnate slanine 100 g pirea od rajčice 200 g rajčice pelata 120 g luka 120 g začinskog povrća 120 g brašna 2 l mesnog temeljca češnjak, sol, papar sok limuna po želji |
Priprema:
Za umak od rajčice, u rastopljeni maslac dodati suhu mesnatu slaninu, povrće za za- čine, malo popržiti dok povrće ne počne ugodno mirisati, dodati brašno, malo popržiti, dodati pire od rajčice i pelate, još malo popržiti, dodati temeljac i ostale začine i kuhati oko sat vremena uz miješanje da ne zagori, zatim procijediti. Paprike oprati, zatim im zajedno s peteljkom izvaditi sjemenke, opet oprati i ocijediti, napuniti ih s nadjevom od mesa, politi umakom od rajčice tako da budu njime prekrivene, pristaviti ih na laganu vatru i pirjati. Pirjaju se oko sat i pol. Nadjev od mesa se priprema tako da se u mljeveno meso doda oprana riža, začini, poprženi luk, svježi peršin, a po želji može i koje svježe jaje. Paprike se poslužuju s prilogom od kuhanog krumpira, a može uz dodatak polumasnog kiselog vrhnja.