VELIKA STVAR ZA HRVATSKU SCENU

ONI SU NAŠ PONOS: Rudolf Štefan i Marijo Curić hrvatski su kandidati za prestižni izbor The Best Chef Awards!

 

Kako bi se generirala lista od sto najboljih chefova na svijetu imena se probiru s popisa četiristo svjetskih chefova. Na popisu novih kandidata za 2019. godinu izbora The Best Chef našli su se i chef Rudolf Štefan iz šibenskog restorana Pelegrini te Marijo Curić chef dubrovačkog Restauranta 360.

Podsjetimo kako je Marijo Curić na poziciji je Executive chefa od 2015. godine, a u kuhinji restorana 360 Dubrovnik radi od 2007., sa samo jednim prekidom od godinu dana. Njegovu bi gastronomiju bilo najispravnije definirati kao tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, s fokusom na tradicionalnim, domaćim okusima.

Restaurant 360

Zbog činjenice da se restoran nalazi u gradu koji je u hrvatskim razmjerima najizloženiji dolasku internacionalnih gostiju visokih i vrlo visokih gastronomskih standarda oblikovanih Michelinovim vrijednosnim sistemom, Marijo Curić svoju inspiraciju i tehničko usavršavanje prakticira stažiranjem u restoranima s 1 ili 2 Michelinove zvjezdice. Ove godine bio je kod Philipa Howarda (Elistan Street, prošle zime Yu Sugimota (The Square), inače dugogodišnjeg chefa pariškog Le Meuricea, prije toga kod Marcusa Wereinga u restoranu Marcus. Stažirao je i kod Enrica Bartolinija restoran Devero u Milanu. Marijo Curić u kuhinji koja svake večeri posluži u prosjeku 120 do 150 osoba zapošljava 18 kuhara i pomoćnih kuhara, te pastry chefa. Nedavno nam je opisao i svoje dojmove sa staževa u Londonu, o čemu možete više pročitati ovdje.

Dubrovnik 13092017
Restoran 369
Chef Marijo Curic i voditelj Rudolf Papac
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Vjerujemo kako vas s Rudolfom Štefanom ne trebamo posebno upoznavati. Štefanov uspjeh nije došao preko noći. Rođen 1976. godine u Šibeniku, odrastao je uz nonu koja je bila majstorica kuhinje.

- I danas sam u duši jedno malo dite koje voli jist, a kod nas se uvijek jako dobro jelo. Domaće, svježe, iz našeg vrta. Cijela obitelj znala je dobro kuhati. Najviše pamtim nonin kruh pod pekom za koji nisam mogao dočekati da se ispeče. Jednostavno, ušao sam u kuhinju i svaki put “ukrao” šaku sirovog tijesta i s užitkom ga jeo dok sam hodao do škole. To je bio moj prvi dodir s kuhinjom i mislim da će me pratiti do kraja života - kaže nam Štefan.

Split, 241018.
Tim restorana Pelegrini pod vodstvom chefa Rudolfa Stefana prezentirao je jela u prodajnom centru Miele.
Na fotografiji: Rudolf Stefan, Zeljko Belancic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Tri godine za redom proglašen je za najboljeg chefa u Hrvatskoj po izboru Dobri restorani, a njegov Pelegrini isto je toliko puta slavio u kategoriji najboljeg restorana u Hrvatskoj uz naravno brojna druga priznanja i Michelinovu zvjezdicu koja im je stigla prošlog proljeća. Osim brige oko samog restorana, Rudi je pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih chefova Budi Foodie te završava finalne pripreme za internacionalni kongres Chefs´ Stage koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i svijeta.

Ustupljene fotografije

Trenutno naslov najboljeg po ovom izboru nosi Joan Roca, slijedi ga Rene Redzepi te David Muñoz. Glasaju svi nominirani chefovi, te kulinarski profesionalci, a pojedinac generira listu od deset najboljih po svom izboru. Veselimo se rezultatima, a već sam ulazak hrvatskih imena na ovaj popis vrijedna je svake pohvale! Čestitke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 14:01