Piše Saša Špiranec

Opisana kao ‘sommeliersko vino‘, ova je sorta pravi biser u listama restorana i kolekcijama ljubitelja vina

Rebula, koja se uzgaja u slovenskim Brdima, traži razumijevanje i kupce koji vole istraživati!

"Rebula je sommeliersko vino" sažeo je suštinu te vinske sorte u samo četiri riječi Gašper Čarman, sommelierski prvak Slovenije 2013. i 2015. godine, zatim proizvođač nekih visoko nagrađivanih vina iz tog vinogorja i, u konačnici, jedan od najuspješnijih vinskih trgovaca Slovenije.

Izjavio je to na međunarodnoj vinskoj konferenciji pod nazivom Brda - Home of Rebula, održanoj 27. rujna 2023. u Vili Vipolže u Dobrovu u Sloveniji, na samoj granici s Italijom i s talijanskim vinogorjem Collio, slavnom po izvrsnim bijelim vinima. Brda i Collio zapravo znače istu stvar, na dva različita jezika, a osim naziva vinogorja dijele i baš sve druge stvari vezane uz vino, a to su ključne sorte, tlo, podneblje i tradiciju. U Italiji se ista sorta zove ribolla gialla, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 18:46