Za pripremu bilo kojeg jela važno je imati kvalitetne namirnice. A to znači da su uzgojene na ispravan način, odnosno da je jedino prirodi povjereno da se pobrine za njih. U suprotnom, bilo kojem paradajzu ili salati koja je prošla "kemijski" uzgoj nikakvo kuharsko umijeće neće dati onaj pravi izvorni okus.
Svaki kuhar to jako dobro zna, a zna i da je za većinu jela, poput juha, umaka i rižota, od posebne važnosti još jedan dobar temelj - temeljac. Podjednako je bitan i onaj povrtni i mesni, odnosno riblji za koji smo se mi odlučili nakon što smo upecali par ribljih komada. Postupak je vrlo jednostavan - sve to morsko blago stavili smo u poveći lonac zajedno s ljušturama očišćenih kozica, korjenastim povrćem, plus komoračem, lukom, češnjakom, lovorom i paprom u zrnu.
I dobili smo bazu za fenomenalna jela s ribom i plodovima mora. Temeljac smo procijedili, u jedan dio smo zakuhali malo riže, dodali očišćeno riblje meso, narezano povrće i eto riblje juhe. Malo smo ostavili za rižoto koji bez temeljca nije rižoto. Temeljci se kuhaju na laganoj vatri i uvijek na veliko, pogotovo mesni koji se iskuhavaju satima. Procijeđeni se zamrzava i služi kao nužni dodatak mnogim jelima.
Ali, kao i pri uzgoju hrane, i prilikom njegove pripreme treba znati da nema boljeg od onog prirodnog i domaćeg. Dakle, nema do domaćeg temeljca. Naposljetku, oznaku "homemade" može imati samo ono što je vaših ruku djelo.
Saznajte kako pripremiti pravi domaći temeljac te ga iskoristite u ribljoj juhi i morskom rižotu!
Domaći riblji temeljac
Baza za fenomenalna jela!
Morski rižoto
Rižoto bez temeljca nije rižoto!
Riblja juha
Temeljac smo procijedili, u jedan dio smo zakuhali malo riže, dodali očišćeno riblje meso, narezano povrće i eto riblje juhe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....