Osim klasične krem juhe koju obožavamo, različitih složenaca, pirea i nezaobilazne bučnice, ovih smo se dana baš poželjeli slatkih zalogaja od buče. Naime, dok ih Amerikanci obožavaju, kod nas su široj publici još uvijek prilično nepoznate, pa nije rijetkost da naiđemo na čuđenje ekipe kada ih ponudimo sočnim narančastim muffinima, cheesecakeom s bučom ili stvarno dobrom pitom. Što je prava šteta, jer upravo buča omiljenim desertima daje još dublje, slađe i toplije arome te ih čini sočnijima. U potrazi za slasticama koje bi i najveće skeptike razuvjerile da buča stvarno je fantastičan dodatak desertima, obišli smo nekoliko zagrebačkih slastičarnica, a potom nas je potpuno osvojila sjajna pita od buče iz Friday Pie Shopa, brenda iza kojeg stoji ambiciozna Elvira Petak i o kojem smo nedavno već pisali. Uhvatili smo je u velikim pripremama za otvaranje male slastičarnice u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici, no bez ikakvog problema usred uređivanja novog lokala zavrnula je rukave i pokazala nam kako se radi prava američka pita od buče.
"Ovu pitu u ponudu sam uvela prošle godine za Thanksgiving day i, iznenadili biste se, ljudi su za njom stvarno poludjeli. U Zagrebu ima jako puno Amerikanaca koji su jedva dočekali da se mogu zasladiti pravom američkom pitom od buče. Neki kažu čak da je to ‘the best pie they ever had‘", govori nam Elvira kroz smijeh i dodaje: "Naši ljudi, moram priznati, još su uvijek malo skeptični. Znali su me pitati je li u pitanju bučnica ili neka druga kombinacija sa svježim sirom, ali jednom kada su je probali, shvatili su koliko je zapravo fina i aromatična".
Dodala je i kako kod pripreme pite, ali i općenito slastica s bučom, nakon termičke obrade buču treba dobro ocijediti, a zatim je nadograditi začinima koji će je učiniti zbilja posebnom. Njezin su favorit cimet i muškatni oraščić. Osim toga, u nadjev za pitu dodaju se i gustin, zatim jaja, slatko vrhnje i mlijeko te je potrebno dobiti konzistenciju čvrstog pudinga. Na kraju, ako poželite rekreirati kakvu scenu iz američkih filmova, poslužiti je možete uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo šlaga koji će, objasnila nam je Elvira, osvježiti cijelu kombinaciju.
Za pitu od buče, priznaje, potrebno je nešto više sastojaka i vremena, no kako kaže, sve se na kraju itekako isplati.
"Otkad sam je prvi put napravila, jasno mi je zašto je Amerikanci toliko vole. Stvarno je jako fina, onako prava jesensko-zimska poslastica", rekla je i dodala kako će se, uz superpopularne pite od jabuka, čokolade, šumskog voća i druge, i ova od buče definitivno naći u vitrini njezine nove slastičarnice. Pa, ako i niste od kuhanja i pripreme slastica, a baš vam se jede stvarno dobra jesenska pita, po svoj komad od ovog tjedna možete svratiti i u zagrebačku Boškovićevu ulicu na kućni broj 17.
Više informacija potražite na društvenim mrežama Friday Pie Shop, a recept potražite u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....