Sočna čokoladna torta još uvijek je jedan od najpopularnijih recepata na društvenim mrežama The New York Timesa. Prozvali su je apsolutnim hitom, a to su pripisali činjenici da se priprema u jednoj posudi i donosi nevjerojatno dobre okuse. Recept potpisuje dvojac Yotam Ottolenghi i Helen Goh, inače autore popularne kuharice "Sweet" koja je prvi put predstavljena u slastičarnici Helen Goh "Mortar & Pestle" u australskom Melbourneu.
Kada je jednom prilikom Goh opisivala ovu tortu, nadjenula joj je naziv najbolje čokoladne torte na svijetu i instantno joj osigurala slavu. Danas se ova čokoladna poslastica može pronaći u Ottolenghijevoj slastičarnici u Londonu pod nazivom "Čokoladna torta za doma", a iako je stvorena da u njoj može uživati četvero ljudi, vjerujemo kako bi s tanjura nestala i na kakvoj romantičnoj ili prijateljskoj večeri za dvoje.
Tortu možete poslužiti kao biskvit posipan šećerom u prahu, premazan jednostavnom čokoladnom kremom ili pak kremom od mascarpone sira, kave i cimeta. U nastavku donosimo recept, a potražiti ga možete i u kuharici "Sweet" ili na portalu The New York Timesa.
Trebat će vam:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 200 g tamne čokolade
- 1,5 žličica kave u granulama pomiješane s 350 ml vruće vode
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 240 g brašna
- 30 g kakaa u prahu
- Prstohvat soli
Za čokoladni ganache će vam trebati:
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 žlica šećernog sirupa (otopite šećer, krišku limuna i vodu dok ne dobijete sirup)
- 1 žlica maslaca
Za espresso kremu s cimetom:
- 375 ml slatkog vrhnja
- 190 g mascarpone sira
- 1 mahuna vanilije
- 2,5 žličice sitno mljevene kave
- ¾ žličice cimeta
- 2, 5 žlice šećera u prahu
Postupak pripreme:
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Maslacem premažite okrugli kalup (23 cm) i obložite ga papirom za pečenje. Biskvit napravite tako da najprije pomiješate maslac, čokoladu i vruću kavu, pustite da se otopi i dobro sjedinite sve sastojke. Dodajte šećer i miksajte pa dodajte jaja, ekstrakt vanilije i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte prosijano brašno i prstohvat soli pa još jednom sve dobro promiješajte. Trebali biste dobiti tekuću smjesu za biskvit. Prebacite je u kalup za pečenje i pecite oko sat vremena. Provjerite je li kolač pečen tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe čista, kolač je gotov. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi oko 20 minuta. Zatim ga izvadite iz kalupa.
Za čokoladni ganache čokoladu najprije razlomite na manje komadiće ili ubacite u blender i pustite da on odradi posao umjesto vas. Slatko vrhnje i šećerni sirup zagrijte u posudi na laganoj vatri. Maknite s vatre taman prije nego zavrije. Miješajte ili miksajte dok ne dobijete glatku kremu i na kraju dodajte maslac. Kremu stavite u hladnjak kako bi se stisla.
Za kremu od mascarpone sira sve sastojke jednostavno ubacite u zdjelu, miksajte oko dvije minute dok ne dobijete željenu konzistenciju i ohladite. Na kraju, tortu prebacite na tanjur za posluživanje, premažite je kremom po želji i poslužite.