Iako službeno još nije ljeto, za sve nas koji se nikako ne veselimo vrućinama, pakao kao da je već počeo. Tuširanje sedamnaest puta dnevno opet je postalo neizbježna aktivnost, a dugotrajno nakuhavanje ne dolazi u obzir. Kada sam na upravo jedan takav, težak i sparni dan, razmišljala što bih slatko mogla pripremiti, a da mi ne oduzme previše vremena i volje za životom, na pamet mi je pao, ne biste rekli, jednostavan biskvit kolač.
Moram priznati, prije ih nisam nimalo voljela, ali kako sam starija, sve više cijenim dobar, sočan biskvit te tehniku i trud koji treba uložiti u njegovu pripremu. 'Guglala' sam recepte, a potom se sjetila jednog starog, provjereno dobrog koji je za Dobru hranu napisala Slavica Šagolj. Tijekom pripreme cijeli sam recept izvrnula naopačke i dobila jednako brzo gotovu, ali još laganiju slasticu koja se doslovno topi u ustima. Umjesto brašna, u biskvit sam ubacila vrećicu mljevenih badema koju sam našla u smočnici, a dodala sam i tonku. Moram priznati da me najviše osvojilo to što me kolač na kraju okusom podsjetio na marcipan, a ako pitate mene, to je uvijek dobra stvar.
Od voća sam koristila jagode i smrznute borovnice, a upustite li se u pripremu, jedini dobar savjet koji vam moram dati jest da voće najprije uvaljate u malo bademova brašna kako ne bi potonulo na dno. Meni to nije smetalo, ali dobro je znati ako kolač poslužujete onima koji vam uvijek traže greške u koracima. Također, kuglica sladoleda super se slaže s ovim laganim biskvitom, a ako u zamrzivaču trenutačno nemate sladoled i odlazak u dućan ne dolazi u obzir, poslužit će i jednostavan, osvježavajuć preljev od grčkog jogurta, limete i javorovog sirupa.
Biskvit kolač s jagodama bez brašna
(za mali kalup 20x20 cm, za veliki poduplajte sastojke)
Trebat će vam:
2 jaja
50 g šećera
2 vanilin šećera
75 ml mlijeka
60 ml suncokretova ulja
100 g mljevenih badema + još ako želite uvaljati voće
Pola vrećice praška za pecivo
Korica jednog limuna
Pola sjemenke tonke
Jagode, borovnice, maline...
Za preljev:
5 žlica grčkog umaka
Sol pola limete
1 žlica javorovog sirupa
Priprema:
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg i ostavite sa strane. Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte mlijeko i ulje i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ugasite mikser pa dodajte brašno i prašak za pecivo i umiješajte u smjesu špatulom. Laganim pokretima umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Kalup za pečenje premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Smjesu prebacite u kalup, dodajte voće po želji i pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista. Ako kolač prebrzo potamni, usred pečenja možete ga prekriti folijom. Dok se kolač peče, napravite preljev. U posudici pomiješajte grčki jogurt, sok pola limete i javorov sirup. Probajte i dodajte druge začine po želji, dobra ideja je i svježa menta. Poslužite uz ohlađeni kolač.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....