Umak od tri sastojka, vina, žumanjaka i šećera, nekada smo puno češće viđali na menijima zagrebačkih restorana koji nude domaća jela, međutim, danas je prava rijetkost. Umjesto palačinka u vajnšatou, danas se uglavnom pune različitim namazima s čokoladom ili poslužuju u kombinaciji s domaćim džemovima.
Ipak, da vajnšato nije u potpunosti nestao s menija, uvjerili smo nedavno kada smo najprije u zagrebačkoj gostionici Purger, a potom i restoranu Stari fijaker pojeli porciju mekih, bogato punjenih orasima palačinki u kombinaciji s gustim, pjenastim vinskim umakom. Vratio nas je u neka druga vremena pa smo odmah brzinski pretražili našu virtualnu kuharicu i pronašli davno zapisan recept za ovaj svevremenski klasik i danas ga dijelimo s vama.
Palačinke možete puniti orasima sa šećerom, a dobra opcija bit će i lješnjaci koje ste najprije tostirali u pećnici ili na tavi, ubacili u mlinac ili blender kako biste ih usitnili i pomiješali sa žlicom ili dvije šećera u prahu. Poslužite ih nakon ručka, posebice ako je u pitanju nešto raskošniji nedjeljni i među gurmanima za stolom, sigurni smo, probudit ćete lijepa sjećanja na neke sada već zaboravljene dane. Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
250 g brašna (200 glatkog i 50 oštrog)
2 jaja
500 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
2 vrećice vanilina šećera
prstohvat soli i sode bikarbone (umjesto mineralne vode; ako nemate sode bikarbone, poslužit će i prašak za pecivo)
korica limuna
Za vajnšato:
2 žumanjka
2 žlice šećera
1 dcl bijelog vina
Za punjenje:
150 g preprženih i ugrubo usitnjenih lješnjaka
šećer u prahu
Priprema:
Jaja pjenasto umutite, dodajte mlijeko te malo po malo umiješajte ostale sastojke, pritom pazeći da ne ostanu grudice. Na kraju dodajte naribanu koricu limuna. Pustite smjesu da se odmori u hladnjaku najmanje 30 minuta. Na jako zagrijanu tavu za palačinke dodajte malo ulja ili maslaca i pecite palačinke. U višem i užem lončiću umiješajte jaje i šećer, dodajte vino i na laganoj vatri lagano miksajte. Morate proći faze od potpuno pjenaste do gotovo gusto kremaste. Kad ste postigli zadnju fazu, pjenica koja je zapravo krema, skinite vajnšato s vatre i stavite sa strane. Lješnjake rasporedite po posudi za pečenje, pecite ih 10-ak minuta na 180 stupnjeva, očistite i ohladite pa grubo sameljite. Pomiješajte ih sa šećerom u prahu. Palačinke punite na sljedeći način: rasprostrete palačinku, posipate površinu prženim lješnjacima pa šećerom u prahu i preklopite u trokut. Na kraju sve prelijete vajnšatoom i posipate prženim lješnjacima. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez palačinki.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....