piše: Sunčana Barušić
snima: Krasnodar Peršun
Opet pizzerija, pomislili smo šećući starom zagrebačkom Vlaškom ulicom gdje odmah na prvu, na kućnom broju 35 pogled privlači obnovljena zgrada stara više od dvije stotine godina. Međutim, ulaskom u pizzeriju “Zero Zero” riječ se pretvorila u – konačno. Konačno u centru grada fora uređen prostor gdje se jede autentična talijanska pizza jer, uostalom, to je jelo porijeklom iz Italije.
Strogi standardi
Nažalost, nakon što je napustila granice rodne zemlje, ona se vrlo brzo pretvorila u jeftin fast food koji je dostupan svuda – od lošjih do malo boljih zalogajnica pa do pekara gdje više nalikuje na gumirani kruhasti proizvod. A prava talijanska pizza ima svoje standarde koji su vrlo dobro poznati pasioniranim ljubiteljima tog jednostavnog, a jedinstvenog jela. Mora biti pečena u krušnoj peći, od posebnog brašna, bez razvodnjenog koncentrata rajčice iz tube… U pizzeriji “Zero Zero” vodili su o svemu računa i pazili i na najmanji detalj. Naime, svi sastojci od kojih rade pizze uvoze se iz Italije, posebno brašno. Ono mora biti sitno mljeveno tipa 00 (po njemu je lokal i dobio ime), a dobiveno je od 12 vrsta žitarica tako da tijesto dobiva posebnu elastičnost da bi ga majstori mogli razvući vrteći ga na dlanu i u zraku.
Bez muljanja
I s izradom nadjeva nema muljanj: kuhinja je otvorenog tipa tako da možete pomno pratiti svaki pokret pizza majstora koji će na kraju pizzu ubaciti u krušnu peć tešku dvije i pol tone. A, u njoj je stvarno vruće: suha drva stvaraju temperaturu između 450 i 500 stupnjeva Celzijevih, upravo idealnu da vaša pizza (nakon nešto više od minute – jer pizza se peče, a ne kuha kako mnogi rade) izađe sočna, mirisna u nadjevu i opasno zavodljiva zbog hrskavog tijesta. A tada vas ništa ne sprečava da barem na petnaestak minuta “otputujete” u Italiju. Osim uživanja u fantastičnim okusima, ambijent, koji je vlasnik Siniša Matijević uređivao dvije godine, “parla” talijanski: pod od traventino kamena, na jednom zidu slika ikone talijanskog filma Sophije Loren, a na drugom, naravno, izložen model najpopularnijeg talijanskog motocikla Vespe. Pa… Dolce far niente – slatko je barem na trenutak ništa ne raditi i uživati!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....