NAJBOLJI NA SVIJETU

Ovih dana u Split i Zadar stižu velika imena svjetske barske scene, evo gdje se mogu kušati njihovi kokteli

U pitanju su Simone Caporale i Maros Dzurus, barmeni iz najboljih barova na svijetu

U slučaju da se trenutno nalazite u Dalmaciji i spremni ste isprobati nešto novo ili ako za vas ljeto završava tek kada to kaže kalendar i na more odlazite tek kad se svi vrate, za vas imamo dobre vijesti. Naime, ovog rujna u Split i Zadar stižu najbolji barmeni na svijetu. Njihova imena su Simone Caporale i Maroš Dzurus, a u Hrvatsku ih dovodi ekipa iz Alce Zagreb predvođena Markom Markotom, o kojima smo već pisali kada su ove godine posjetili Meksiko.

image
Berislava Picek/Cropix

Caporale i Dzurus koktele će raditi u Colonna baru u Zadru 10. rujna od 18. sati, masterclass će održati u Splitu u baru Sistema dan kasnije, 11. rujna u 12 sati, a guest shift u 19 sati, dok 12.9. koktele pripremaju na terasi Fratellos bara uz zalazak sunca, negdje od 18 sati. Maroš Dzurus održat će masterclass 13. rujna s početkom u 14h u baru Sistema, gdje guest shift počinje u 19h.

image
Josko Supic/Cropix

VELIKE FACE

Simone Caporale vlasnik je Sipsa u Barceloni, najboljeg bara na svijetu s liste The World‘s 50 Best Bars, te kreator popularnog pića Amaro Santoni s čak 34 biljke i jakom notom rabarbare. Caporale je inače veliku slavu stekao kada je 2014. godine proglašen najboljim barmenom na svijetu, a bar koji je tada vodio, također je dobio titulu najboljeg na svijetu. Tijekom njegovog boravka polaznici radionica moći će čuti o kreativi koja stoji iza njegovih kreacija, naučiti koju činjenicu o Amaro Santoniju i probati koktele s istim.

Maroš Dzurus je, pak, manager Himkok bara u Oslu, koji se nalazi na 10. mjestu liste 50 Best bars. Himkok bar prvenstveno je inspiriran Norveškom i njihovim spiritom aquavitom koji sami proizvode u baru (uz vodku i gin), te se od ostalih barova izdvaja svojom filozofijom od tri pravila: jednostavnosti u imenima i prezentaciji koktela te u tome da svaki koktel nosi uspomenu jer, kako kažu, jednog dana možda se nećete sjećati koktela, ali ćete se sjećati osjećaja koje je on pobudio u vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 08:57