USKRS ZA SVE!

Ovo je jedino mjesto gdje se kupuju isključivo bezglutenski proizvodi, a sada nude i hit pincu

U maloj prodavaonici u ulici Ljudevita Posavskog ovaj Uskrs pincu mogu kupiti i svi oni koji inače izbjegavaju gluten

Samo nekoliko dana nas dijeli od Uskrsa i već smo se opasno bacili u potragu za onom aromatičnom, sjajnom, mekom i slasnom pincom koja će ove godine krasiti naš uskrsni stol. Obilazimo pekarnice i trgovine, svaki primjerak odmjeravamo sa svih strana i čitamo sastav ne bismo li obitelji i prijateljima ponudili samo najbolje. Upravo na ovaj posljednji korak posebnu pozornost moraju usmjeriti, među ostalima, i oni kojima je strogo pripisano izbjegavanje glutena. Srećom, u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog, na broju 34 A, i oni na posebnom režimu prehrane od ove godine mogu pronaći pincu koja ne stvara baš nikakve probleme, a jednako je ukusna kao klasična.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Tamo je, naime, mala trgovina Gluten Bio, prva i jedina specijalizirana takve vrste u zemlji, gdje se namirnicama mogu opskrbiti svi oni koji iz nekog razloga ne mogu konzumirati gluten. I to ne samo omiljenim uskrsnim slatkim kruhom, nego i drugim prikladnim slatkišima, ali i svakodnevnim namirnicama.

- Ovdje nećete pronaći niti jedan proizvod koji sadrži gluten i smatramo da se svatko tko dođe, kod nas može osjećati više nego sigurno. Također, rado s kupcima dijelimo savjete i razgovaramo o prehrani, kako koje proizvode koristiti, kako se nositi s različitim dijagnozama i volimo biti podrška. Nismo obična trgovina, a čini nam se da se ljudima to sviđa jer se neprestano vraćaju. Za vrijeme fašnika svi su bili ludi za našim krafnama i zato smo ove godine odlučili ponuditi i pincu - rekla nam je Valentina Pilaš, voditeljica proizvodnje u Gluten Bio, koja je i sama, zbog zdravstvenih razloga, već devet godina na bezglutenskoj prehrani.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pincu, ali i druge slastice koje nude, poput odličnih pita od jabuke i svježeg sira, makovnjače i orahnjače, rade sami u provjerenim uvjetima, inspirirane tradicionalnim receptima svojih baka. No, Valentina napominje da to uopće nije jednostavan posao. Primjerice, bezglutensko brašno ne ponaša se kao ono klasično i potrebno je paziti na baš svaki detalj. Samo jedna sitnica, objasnila nam je, može biti presudna i slastica neće uspjeti.

- Kod svakog koraka treba paziti, čitati deklaracije i educirati se. Ljudi mogu doći k nama pa ćemo zajedno proći, primjerice, kako pripremati svakodnevna jela, ali i ovakve poslastice kao što je pinca. Imamo dovoljno iskustva i svakodnevno se s time susrećemo pa nam nije problem podijeliti koji savjet. Održavamo i radionice gdje se može puno naučiti i to je zapravo najbolji način da se ljudi prilagode ovakvoj prehrani. Možete vi pročitati puno literature, ali kada vidite kako netko uspješno napravi, evo, pincu, lakše ćete je znati napraviti sami. Do sada smo surađivali s poznatim imenima kao što su chef Melkior Bašić i poznata slastičarka Petra Jelenić, oni su nam održali radionice, a zadnju je odradila Suzana Sab. Ljude obično najviše zanima kako se rade kruh i peciva, slastice - objasnila nam je Valentina.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Osim slastica i mlinaca koje u Gluten Bio rade sami, nude proizvode za slani dio uskrsnog stola malih i velikih, domaćih i stranih proizvođača. Ovdje ćete tako naći i zalogaje poznatih hrvatskih brendova kao što su Katin kruh bez glutena, zatim Šapica kekse i savijače te bezglutenski kruh Moje malo zlato, a posebno su ponosni na velik izbor talijanskog brašna kakav se, kaže Valentina, ne može pronaći baš nigdje.

"Hrvatskih proizvođača nema puno, ali ima ih više nego prije nekoliko godina. Kako god bilo, situacija se ipak popravlja. Ljudi kao mi, intolerantni, celijakičari i drugi, jednostavno nemamo alternativu - komentirala je Valentina, pa na kraju dodala: "Prava je istina zapravo da nam svima nedostaju tradicionalni klasici. Jako volimo kruh i kekse naših dragih suradnika, ali baš smo se zaželjeli jela koja danas još ne možemo nabaviti gotova i zato ih radimo sami. Pinca je upravo jedno od tih jela. Na kraju, što je uopće Uskrs bez fine pince?"

RECEPT ZA BEZGLUTENSKU PINCU POTRAŽITE OVDJE

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Njihova pinca teži 500 grama i prodaju je po cijeni od 7,90 eura. Nabaviti je možete samo u trgovini, a u slučaju da se bojite da će se sve rasprodati prije vremena, možete je i naručiti putem društvenih mreža i biti sigurni da vas slatki paketić čeka na navedenoj adresi. I na kraju, kad ste već ovdje, svratite i u susjednu Mrkvicu pa nabavite ostatak sastojaka za uskrsni stol i uživanje u najfinijim blagdanskim delicijama može početi. Za sve!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 23:27