Danas u cijeloj zemlji ima nekih 610 hektara zasađenih tom sortom, dok je za usporedbu vodeće graševine čak osam puta više i malvazije tri puta više. Chardonnay, koji je globalno daleko najzastupljenija bijela sorta, kod nas se tako, nakon perioda početnog entuzijazma koji su pokazali vinari iz cijele zemlje, jer ga se može naći zasađenog sve od Konavala do Iloka, zaustavio na trećoj poziciji i teško da će dalje od toga ikada doći. U budućnosti bi mu treću poziciju čak mogao ugroziti pošip čija popularnost zadnjih godina ne prestaje rasti, kao ni tržišna potražnja za njim. Ipak, kako se chardonnay sada već desetljećima uzgaja u vinogradima diljem Hrvatske, neki vinari od njega rade vina zaista impresivne kvalitete, pa se može reći da se sasvim dobro udomaćio. Nalazimo ga u tri glavna stilska izričaja. Prvi i najmasovniji kao svježe vino kraćeg dozrijevanja u podrumu, obično u rostfrajnim tankovima s naglašenim voćnim aromama; drugi kao ambicioznije vino dužeg životnog vijeka dozrijevano u hrastovim bačvama po uzoru na burgundsku tradiciju regije Côte d’Or; i treći kao macerirano vino izraženije boje i krepkijeg okusa, još uvijek nišne prirode, ali rastuće popularnosti. U Bregovitoj Hrvatskoj te Slavoniji i Podunavlju rađaju se najbolji primjerci, iako se i u Istri i Dalmaciji s tom polivalentnom sortom mogu dobiti sjajni rezultati. Potvrdu potencijala primorskih primjeraka nalazimo u nedavnoj degustaciji većine na tržištu aktualnih chardonnaya od strane autora teksta, u sklopu izrade novog vinskog vodiča. Neočekivani pobjednik je istarski chardonnay iz vinarije Saints Hills. Vino koje je još u prethodnoj berbi iz 2017. pokazalo veliki potencijal, u ovoj je berbi iz 2018. zasjalo punim sjajem i suvereno odnijelo titulu trenutačno najboljeg hrvatskog chardonnaya. Tako je vino iz Istre prvi put u zadnjih par desetljeća smijenilo standardne pobjednike iz Bregovite Hrvatske ili Slavonije s pozicije najboljeg chardonnaya. Nakon Istre, to jest položaja kod mjesta Radovani gdje Saints Hills uzgaja svoj chardonnay, ostali najbolji chardonnayi dolaze iz ruku uobičajenih favorita iz Kutjeva i s Plešivice.
SAINTS HILLS, LE CHIFFRE 2018. 175 kn (vrutak.hr), 93/100
Izvrsno vino izvanserijske kvalitete. Iznimno slojevita mirisa u kojem se u savršenom balansu miješaju tropski, začinski, citrusni, drveni i mineralni tonovi. Okus je još složeniji i jednako dobro uravnotežen. Titrava mineralnost, žive kiseline, kremozna pozadina, citrusni finiš i slani retrookus. Tijelo srednje do puno, taman koliko treba da zadrži eleganciju i izbjegne zamku masnoće. Ozbiljnog potencijala za odležavanje od najmanje osam do deset godina od berbe. Kolekcionarska poslastica. Uz filete bijele ribe prelivene kremastim umacima, zatim plemenitu bijelu ribu s roštilja. Trošiti od 2023. do 2028. Alk. 13,5%
KORAK, CHARDONNAY SUR LIE LAŠKOVEC 2017. 160 kn (rotodinamic.hr), 92/100
Žućkasto-zelenkaste boje s refleksom zlatne, solidne dubine. Mirisa na bijelo i žuto voće, maslac, s nešto lješnjaka skrivenog u pozadini i jedva primjetnim tragovima hrasta. Impresivnog okusa, dubokog i kompleksnog, punog tijela, s bridećom i titrajućom mineralnošću, savršene ravnoteže između zrelosti i svježine, voćnosti i začina. Dugačkog završetka. Finiš obilježava neodoljiva slast, a retrookus mineralna slanost. Uz filete bijele ribe pržene na maslacu, bakalar iz pećnice, kremasta rižota, svinjske pisanice u umaku od gljiva. Trošiti između 2020. i 2025. Alk. 14%
KRAUTHAKER, CHARDONNAY ROSENBERG 2018. 80 kn (rotodinamic. hr), 91/100
Vino s velikim potencijalom za čuvanje koje bi kvalitetom trebalo rasti s dodatnim dozrijevanjem. Na nosu se arome zadimljenosti i hrasta isprepleću s intenzivnom breskvom, dinjom i zrelim citrusima. U ustima je iznimno intenzivno, punog i živog okusa, s puno dubine, mineralnosti i trajanja. Ravnoteža između pikantnih začina i sočne voćnosti je savršena. Finiš obilježavaju kremoznost maslaca i taktilna mineralnost na jeziku i nepcu, sa slašću i slanosti kao završnim dojmom. Trošiti između 2022. i 2028. Alk. 13%.
GALIĆ, CHARDONNAY 2017. 104,5 kn (miva.com. hr), 90/100
Tipični predstavnik bogatijeg chardonnaya dozrijevanog u hrastovim bačvama, po stilu sličnog klasičnom Mersaultu, a po kvaliteti onima s premier cru pozicija. Lagano zadimljen, s nešto aroma prženog lješnjaka, malo hrasta i vanilije te s pozadinom zrelog voća poput marelica i breskvi. U ustima je vino kremozno i zaobljeno, slojevito, zrelijeg karaktera, ali i s dosta svježine u kontri, što mu daje lijepi balans i solidno trajanje. Ima potencijala za čuvanje i trebalo bio rasti sljedećih nekoliko godina. Uz dimljeni losos, jakobske kapice s roštilja, piletinu u hollandaise umaku, dimljenu vješalicu, hobotnicu ispod peke. Trošiti između 2021. i 2027. Alk. 13%
JAREC-KURE, CHARDONNAY 2018. 55 kn (miva.com.hr), 90/100
Jako fini unoaked chardonnay. Najbolji u svojoj klasi svježijeg tipa chardonnaya dozrijevanog u rostfraju u Hrvatskoj. Na nosu bogat, odiše svježinom, s breskvom, jabukom i citrusima kao vodećim aromama. U ustima je živahno, intenzivno, odiše svježom voćnošću i odlično doziranih kiselina koje naglašavaju voćnost. Traje solidno dugo i ima čisti finiš s nekom atraktivnom voćnom slašću na retrookusu. Uz oradu ili brancin iz pećnice, piletinu sa žara ili iz pećnice, smuđ orly, pastrvu sa žara i drugu sličnu hranu. Trošiti od 2020. do 2022. Alk. 12,5%.