IMAMO I RECEPT!

Ovo je priča o jednoj ludoj ideji i totalno drugačijim tortama koje danas svi žele na svojim slavljima

Sabrina Herak Smoković ispričala nam je neobičnu priču o nastanku svog brenda Cake me...

Najljepšu božićnu tortu ovih smo blagdana pronašli u maloj zagrebačkoj proizvodnji Cake me. Iza ovog neobičnog, posebnog i totalno drugačijeg slatkog brenda stoji Sabrina Herak Smoković, nekadašnja filmska i kazališna producentica koja je, kako kaže, naglo odlučila promijeniti svoj životni put i upustila se u potpuno novi posao o kojem u počecima nije znala baš ništa.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Krajem 2022. godine na pamet joj je pala ideja o brendu koji će se baviti izradom eklektičnih i fotogeničnih torti, a zatim je preko noći pokrenula društvene mreže, pa se i sama iznenadila velikim interesom.

"Po naravi sam poprilično impulzivna pa me tako nitko nije mogao zaustaviti u naumu da pokrenem kulinarski brend, usprkos činjenici da me kuhanje uopće nikada nije ni zanimalo. Već sam idući dan raspisala ideju, otvorila Instagram profil, napravila vizualni identitet, organizirala javno predstavljanje brenda i - dogovorila prve narudžbe", rekla nam je Sabrina, pa dodala: "I danas poslovanje vodim po nekom vlastitom unutarnjem nahođenju, intuicijski radim ono što mi se u tom trenutku svidi i upravo ta sloboda u kreacijama je ljepota ovog posla.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Vrlo često ni ja sama ne mogu vjerovati da sam se usudila upustiti u takvo nešto, krenuti iz nule i da sam se u tome odlično snašla i slobodno mogu reći, barem za sada, uspjela. Ovim poslom sam samoj sebi dokazala da upornim, strpljivim radom mogu ostvariti apsolutno sve što zamislim.

U početku je torte radio njezin poslovni partner, a ona je iz pozadine vodila cijeli posao i prodaju i, kako kaže, nadala se da će tako i ostati. Međutim, dodaje, ideja koja je nastala nepromišljeno, brzo je otišla u krivom smjeru pa je cijelu stvar na godinu dana morala pauzirati, a kada se vratila, i pripremu slastica i ostatak posla preuzela je na sebe. Danas tako spretno žonglira nabavom, proizvodnjom, prodajom, marketingom i svim ostalim zadacima s kojima se jedan mali poduzetnik u svom poslovanju i inače sreće. I kada je upoznate, odmah ćete primijetiti da sve to radi s velikom lakoćom. Na naše je snimanje, primjerice, stigla s tri torte koje su izgledale besprijekorno i u dvadesetak je minuta aranžirala cijeli set, promijenila outfit i ponosno stala iza svog rada i našeg objektiva.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Od pokretanja brenda do danas Sabrina se i dodatno educirala, a kao svoju veliku inspiraciju i učitelja od kojeg je puno naučila izdvaja slastičara Jurja Klepića.

"U početku nisam imala uzore jer nikada nisam imala doticaj sa slastičarstvom, no nakon što sam prije mjesec dana završila drugi stupanj usavršavanja za slastičara, mogu reći da sam pronašla svoju slastičarsku inspiraciju, a to je profesor i slastičar Juraj Klepić, koji može biti svakome uzor, ne samo po nevjerojatno ukusnim i vizualno privlačnim kreacijama, već i po načinu rada, komunikaciji i pristupu slastičarskom poslu uz vječno vedar i pozitivan motivacijski duh", puna je riječi hvale za svog mentora.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Uz njega je dodatno razvila i maštu, pa su tako danas njezine torte raskošne izvana, ali i iznutra. Kaže da kupci najviše vole kombinaciju čokolade i kiselkastog šumskog voća, a posebno joj je drago i kada predlože dizajn pa zajednički stvaraju novu slatku kreaciju.

"Iskreno, koliko god torti napravila, od svake imam tremu i jednim djelićem sebe strahujem da neće ispasti kako sam zamislila pa slobodno mogu reći da mi je svaka torta komplicirana i zahtjevna na svoj način. A koja mi je najdraža? S vremena na vrijeme mijenjam svoje favorite, no prije nekoliko dana sam uhvatila slobodan trenutak i napravila tortu za sebe po vlastitom nahođenju, prepuštena inspiraciji haljine koja me čekala u ormaru za izlazak. Ukomponirala sam srebrnu i svjetlo plavu boju i dobila jednu divnu cyberpunk tortu", otkrila nam je.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Posao slastičara je lijep jer je kreativan, a ispada da upravo ti manufakturni poslovi gdje stvaraš svojim rukama budu najzahvalniji za generalno zadovoljstvo životom. Ipak, posao slastičara je i, osim što je fizički naporan, izuzetno psihički izazovan, no kad se naučiš fokusirati na sam proces i apsolutno se prepustiti vlastitom kreativnom vodstvu, može biti gotovo meditativan.

I koliko god su lijepe, ukusne i s njih je teško skinuti pogled, Sabrina na tortama ne staje. Neprestano smišlja nešto novo, pa je tako nedavno predstavila i svoj namaz od hrskavih lješnjaka, a ovih blagdana nudi i otkačenu poklon-kutiju.

"Namaz od lješnjaka koristim kao hrskavi sloj u tortama te sam ga odlučila ‘izolirati‘ i ponuditi svojim klijentima zasebno. SpreadMe je predivan hrskavi namaz od domaćih tostiranih lješnjaka koji se jede na žlicu, a jedina mu je mana što teglica prebrzo nestane", opisala je svoj namaz Sabrina, a mi se s njom možemo samo složiti.

Sve možete doznati na njezinim društvenim mrežama i na službenoj stranici cakeme.hr, a dok razmišljate o dizajnu torte koji ćete iskoristiti za kakvo posebno slavlje u 2025. godini, Sabrina vam za to vrijeme otkriva recept za svoju bor tortu s pistacijom. Odgovorno tvrdimo, jednako je ukusna koliko i lijepa.

RECEPT ZA BOR TORTU S PISTACIJOM I ŠUMSKIM VOĆEM

image
Tomislav Krišto/Cropix

"Naravno da torta mora biti ukusna koliko je i lijepa. Smatram da sam uspjela proizvesti vrlo sočne biskvite, što je kupcima često iznenađenje jer očekuju da će torta, s obzirom na veličinu i visinu, biti suha. Okusu dodatno doprinose i kreme, koje nudim u različitim varijantama. Koliko god namirnice danas bile skupe, ipak pokušavam koristiti one što kvalitetnije jer, to se na kraju i osjeti", zaključila je Sabrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 22:48