Rade čuda!

Ovo su najbolje slastičarnice i pekarnice na svijetu, dvije su nam u susjedstvu

Upravo su objavljeni dobitnici nagrada Pastry Awards 2024., pa ako planirate putovanje, svakako ih stavite na svoju bucket listu

La liste, vodič po restoranima, slastičarnicama, pekarnicama i hotelima koji pokriva 200 zemalja svijeta, objavio je listu dobitnika nagrade Pastry Awards 2024. Kao i prošle godine, nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija ističući najbolje slastičarnice i pekarnice na svijetu, ali i ljude, odnosno pastry chefove.

Tako je ove godine Francuz Bastien Blanc-Tailleur osvojio nagradu za najkreativnijeg pastry chefa na svijetu. Blanc-Tailleur slastice izrađuje od djetinjstva, a poznat je po tome što su doista raskošne. Među njegovim slasticama posebno se ističu torte, koje mahom izrađuje za bogate i klijente iz visokog društva. S druge, pak, strane, najtalentiranijim slastičarima na svijetu proglašeni su Justin Lee iz Koreje (već drugu godinu za redom), Margarita Manzke iz Los Angelesa, pastry chefica Joanna Yuen iz Hong Konga, Noelia Tomoshige iz Madrida i Aurélien Cohen iz Pariza.

Međutim, nagrada Pastry Game Changer Award, koja ide u ruke kreativcima koji donose promjene na sceni, dodijeljena je francuskom slastičaru Dominiqueu Anselu, poznatom po Cronutu, križancu kroasana i donuta, dok su nagradu za inovativnu slasticu osvojili portorikanski slastičar Antonio Bachour i singapurska chefica i umjetnica Janice Wong.

Očekivano, jer to je kod njih dio naslijeđa i tradicije, nagrada za najbolju slastičarnicu na svijetu otišla je u Pariz, točnije u parišku slastičarnicu Le Comptoir. Za njihove je slastice zadužen François Perret koji se nije usko specijalizirao za samo neke slastice, već ih radi sve - od kroasana, preko kolača i torti, pa sve do sofisticiranih sendviča.

Nagrada za najbolju novootvorenu pekarnicu na svijetu otišla je na pet adresa - u Melbourne u Mietta by Rosemary, u Edinburgh u Lannan Bakery, u Pariz u Haut-Marais, ali i Nèulo te u Dubai u Bonbon Café Angelo Musa.

Konačno, slastičarnica Bernachon u Lyonu i slastičarnica Cavour 1880 iz talijanskog Bergama, poznate obitelji Cerea koja u Poreču ima talijanski restoran u sklopu Valamarova resorta, osvojili su nagradu Pastry Artisan & Authenticity. Također u susjedstvu, u Budimpešti (na adresi 1051 Budapest, Sas u. 7.), nalazi se slastičarnica Chez Dodo (otvorena je i u Beču na adresi Alser Straße 19, 1080 Vienna), jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za najbolji skriveni dijamant.

Istu nagradu osvojili su i slastičarnica Lals Pâtisserie u Pakistanu, BRIGAT‘ u Parizu, L’Ogre de Carrouselberg u Lilleu te pekarnice Farine & Cacao u Montrealu i Alanya u Limi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:17