Na policama vinoteka uskoro će se naći će se prvo vino vinarije Tomac iz biodinamičkog vinograda. Radi se o maceriranom bijelom vinu koje se prvo nalazilo četiri tjedna u amfori, zatim godinu i pol u bačvi, nakon čega su ga punili u bocu. Sugestivnog naziva „Marany” označava prostor za skladištenje vina u amforama zakopanim u tlu, takozvanom vrtu amfora. Posveta je to gruzijskoj filozofiji proizvodnji vina staroj gotovo 8000 godina, a podrazumijeva fermentaciju, skladištenje i odležavanje vina u glinenim posudama zapremine najčešće od 600 do 3500 litara.
Ovo je, koliko nam je poznato, prvo vino u Hrvatskoj nepoznatog sastava. Iako se radi o kupaži, Tomislav Tomac smatra irelevantnim zamarati konzumenta informacijom o kojim je sortama riječ već mu je želja da ljudi naprosto uživaju u vinu i u potpunosti pokušaju doživjeti terroir Plešivice.
Što očekivati? Prilikom točenja prve čaše Tomčevog Maranyja u nosu smo osjetili snažnu notu zrelih ljetnih marelica, baš onakvih kakve biste odabrali za pekmez. Ipak, nije nas osvojio na prvi gutljaj. Kiša je neumoljivo padala, a telefonski pozivi nizali su se jedan za drugim. Na nekoliko trenutaka zaboravili smo na Marany koji se lijeno otvarao u čaši i nastavili obavljati dnevne zadatke. Onda smo gotovo instinktivno posegnuli za čašom i otpili još jedan gutljaj. Mekano i elegantno vino prelijepe jantarne boje ljuljalo se u čaši i pozivalo nas na novo kušanje. Otpili smo još jedan gutljaj i pustili si Rodriguezov album „Coming from reality” iz 1971. godine i shvatili kako se radi o vinu s kojim ne smijete žuriti. Ovo vino je za znatiželjne ljubitelje vina koji preziru Excel tablice pokušavajući u njih ugurati svoj život. Ovo je vino za one koji naprosto žele uživati u dobrom vinu ne zamarajući se tehničkim performansama, a iza ovog vina ima ih cijelo more! Proizvoditi vino po biodinamičkim principima u potpunom suživotu s prirodom u praksi nije nimalo jednostavno.
U telefonskom razgovoru Tomislav Tomac istaknuo je važnost etičkog aspekta prelaska na biodinamiku smatrajući ga filozofskim vrhuncem rada u vinogradu.
„Cijeli dan, svaki dan, mi smo u vinogradu. Svakim svojim vinom odajemo poštovanje zemlji na kojoj radimo. Ne zanima nas maskiranje vina, korištenje selekcioniranih kvasaca ili dodavanje aroma na koje trenutno svijet otkida. Zanima nas Plešivica i kako je prikazati u najboljem svjetlu kroz vino što je medij naše obitelji”, rekao nam je Tomislav Tomac.
Vinska priča obitelji Tomac datira još od 30-ih godina prošlog stoljeća kad je posađen prvi vinograd nakon povratka Tomislavovog djeda iz Amerike. Od samih početaka i kroz tri generacije Tomčevih imperativ je bio proizvoditi dobro vino, a za popisivanje njihovih priznanja trebalo bi nam daleko više prostora od jednog novinskog članka.
Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum i jedna od najboljih somelijera u Hrvatskoj, opisala je vino sljedećim riječima: „Bez filtera. Samo gola istina, a boja predivna! Jantarna i sjajna. Kada bi klasično proizvedeno vino u inoksu bilo ovakve boje, rekli bismo da su njegova zlatna vremena odavno prošla, ali za bijelo macerirano vino proizvedeno u ukopanim amforama boja je upravo perfektna. Tomčevima je kao inspiracija za Marany bio upravo terroir Plešivice, a ne sortnost. Čak je assemblage ostao tajna. Bouquet mu je famozan. S notama sušenih marelica, ličija, livadnog meda, grožđica i kompota od bresaka. Iz njega doslovno progovara zrelo zdravo grožđe. Ali najviše su me fascinirali sklad i uravnoteženost na nepcu. Bez oštrih rubova i nepotrebne hrapavosti, a usto je vibrantno i slano. Tko ga ne bi obožavao! Meni najdraža amfora do sada.”
Marany će se prodavati po cijeni od 110 kuna plus PDV što je za vino ovakvog kapaciteta dobra cijena, a bit će ga moguće nabaviti kod njihovih stalnih distributera poput Vrutka te vinoteka Vivat i Miva Galerije Vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....