Ovog petka i subote, 10. i 11. lipnja, iločki hotel Dunav postaje mjesto stvoreno za najveće ljubitelje traminca. Počinje, naime, četvrti po redu Festival traminca. Organizatori ovo izdanje najavljuju kao najatraktivije do sada, a kao jedan od razloga navode i činjenicu da će se ovih dana u Iloku moći isprobati neki od najboljih primjeraka na svijetu.
Festival započinje u petak navečer gala večerom koju potpisuje Marin Rendić, chef i vlasnik zagrebačkog Bistroa Apetit, dok je subota rezervirana za tematske radionice. Na festivalu će se, između ostalog, predstaviti vina vinarije Alto Aldige iz Južnog Tirola, Tomislav Ivanović, jedan od najpoznatijih vinskih pisaca vodit će masterclass o gostujućoj sorti Tamjanki, kušat će se i traminac s najviše nadmorske visine vinarije Aquila Cellars iz dalekog Colorada, bit će tu i poznati regionalni vinar Đorđe Bikicki, a uživat će se u vinima alzaške vinarije Marc Tempé. Ovo je tek dio bogatog programa koji, naravno, uključuje i degustaciju od 17 sati pa sve do ponoći.
Dobro je dodati i kako će se, uz tramince najpoznatijih iločkih vinarija, predstaviti i neka relativno nova imena, mladi vinari s istoka Hrvatske koji nastavljaju višestoljetnu tradiciju. Organizatori kažu kako je uživanje zagarantirano, posebice ako se zna da je riječ o kraljevskoj sorti koja je proslavila Srijemsko vinogorje. Još od kada je 1710. zasađen prvi trs traminca na danas najpoznatijem iločkom položaju Principovac, ne prestaje intrigirati ljubitelje vina.
"Iločki traminac najljepša je pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji, prepoznatljiv je brend naše županije i razlog zbog čega nas ne zaobilaze vinski kritičari, vrhunski poznavatelji i ljubitelji vina. Festival traminca idealna je prilika da 10. i 11. lipnja posjetite Ilok i uživate u savršenoj kombinaciji povijesne baštine, prekrasnog krajolika i vrhunske eno-gastro ponude", poručila je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....