Kad sam ovaj recept spomenula među ekipom ljubitelja bureka, prepirke na temu je li pita sa sirom zbilja burek i treba li je tako nazivati, odmah su pale u drugi plan. Okidač za novu, jednako besmislenu raspravu postao je moj burek iz tave. Iako su oni najžešći zagovaratelji teorije da je burek samo i isključivo onaj s mesom, od domaćih vučenih kora pa ubačen u pećnicu da se zarumeni i postane hrskav, od ovog teksta vjerojatno odustali još pri naslovu, uvjeravam vas, ovo morate probati.
Riječ je o spoju hrskavog tijesta s klasičnim punjenjima za burek, pardon, pitu sirnicu, krumpirušu i druge pekarske inačice koje toliko volimo, a na ideju sam došla tako što sam uzela koncept kineske palačinke i podomaćila ga. Sve što vam treba su brašno, sol i voda te nadjevi po želji. U prvoj rundi okušala sam se u pripremi krumpiruše iz tave koja je ispala sjajno, a u drugoj sam podigla uloge pa dodala meso. Vjerujem da bi u ovoj kombinaciji odlično funkcionirao i sir.
Sve što trebate jest zamijesiti tijesto, napuniti ga i zarolati, spretno spljoštiti, a zatim peći najprije na ulju, a zatim na pari. Kinezi na taj način pripremaju gyoze, a ovakvu varijantu palačinki najčešće pune kombinacijom mesa i povrća.
Kako biste osvojili one najveće ljubitelje domaće kuhinje, preporučujem vam da se okušate u pripremi ove brze pite iz tave koja neodoljivo podsjeća na pravi, masni i slasni burek pa ugodno iznenadite i sami sebe. Ono što nikako ne preporučujem jest da o ovom receptu govorite onima s početka teksta. Umjesto toga, napravite im pitu iz tave i pustite da se u genijalnost ovog recepta uvjere sami.
Za otprilike četiri pite iz tave trebat će vam:
350 g brašna
150 ml vode
1 žličica soli
Punjenje:
400 g mljevene junetine i 1 glavica luka
ili
300 g sira
2 žlice vrhnja
ili
2 veća krumpira
1 glavica luka
sol, papar
ulje
Priprema:
Od brašna, vode i soli zamijesite tijesto. Trebalo bi biti mekano i elastično. Pustite ga da stoji dok pripremate nadjeve. Pripremate li nadjev od mesa, na ulju najprije pirjajte luk dok ne poprimi zlatnu boju, ohladite ga, a zatim ga pomiješajte sa sirovom mljevenom junetinom, soli i paprom. Za nadjev od sira pomiješajte sir, vrhnje i sol, a za nadjev s krumpirom pirjajte luk pa ga pomiješajte sa sitno sjeckanim prethodno kuhanim krumpirom. Začinite soli i paprom, a može i malo crvene paprike, po želji. Tijesto odvojite na četiri kuglice, a zatim svaku kuglicu razvaljajte na tanko, otprilike 2 milimetra. Tijesto premažite s malo ulja pa dodajte nadjev. Dva centimetra s bočnih strana preklopite kako biste dobili pravokutnik, a zatim zarolajte. Kad ste zarolali, rukama pritisnite rolicu sa strane i spljoštite je. Trebali biste dobiti puž nalik malom motanom bureku. Na tavi zagrijte malo ulja, toliko da prekrije cijelu površinu. Dodajte pite i pustite da se zapeku. Kad su poprimile lijepu zlatnu boju s donje strane, u tavu u kojoj ih pečete dodajte 1 dl vrele vode. Brzo poklopite i pustite da se krčka dok ne ispari sva tekućina. Kada je isparila, maknite poklopac i okrenite pite kako bi još malo poprimile boju s druge strane. Poslužite, kako drukčije nego uz jogurt.
Dodatni savjet!
Poslužite uz jogurt i držite podalje od vještih i lukavih pasa. Naime, moja je, očito dovoljno mirisna i slasna pita iz tave, taman prije fotografiranja prilično razveselila jednog upravo takvog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....