Pastićerija Mala truba, mala dubrovačka slastičarnica u Vukovarskoj 22 u tamošnjem poslovnom centru Mercante, prije desetak dana proslavila je prvu godinu postojanja. Otvorena 10. listopada 2018. godine točno u 10 sati, pod budnim okom vlasnice i glavne slastičarke Lucije Tomašić Šarić, Mala truba opstala je unatoč, po mišljenju mnogih, ne baš tako atraktivnom položaju koji u gradu poput Dubrovnika znači puno.
Iza godine uspješnog rada u poslovnoj zoni, daleko od tipičnih mjesta koja se guše od turista, ta kreativna i vješta slastičarka svojim je kolačima osvojila sve susjede, a stižu joj i kupci s druge strane Grada. Sa suprugom, chefom Damirom Šarićem koji je u Maloj trubi zaslužan za ponudu kruha, gableca i sličnih slanih jela, Lucija vodi svoj mali pogon, a dočekala nas je s punom vitrinom kolača i tri slasna recepta.
- Nije nam baš najbolja lokacija, no u poslovnoj zoni smo pa to koristimo najbolje što možemo. Već nam puno ljudi dolazi ciljano po svoj omiljeni kolač pa mi se događa da ih ugledam da dolaze i već im s vrata znam reći da ga nisam stigla ispeći i da se vrate sutra. Kad god poželimo nešto promijeniti i izbacimo određenu slasticu iz ponude, ljudi nas ispituju kad ćemo je vratiti. Tako smo jednom tart s pečenom kremom od badema i krušaka maknuli s polica jer ga nisam stizala raditi, ali su nas ljudi toliko ispitivali gdje je, da sam ga vratila. Ne možemo više bez toga, bez torte od sira, ne možemo bez Laurinog sna, što je kolač bez brašna s kremom od mascarpone sira, džemom od šumskog voća i biskvitom od badema, lješnjaka, kakaa i maslinova ulja. Osim brojnih kolača, nudimo i četiri vrste svježe pečenog kruha, soparnik, komišku pogaču ili bokun, kao i dvije vrste sendviča, što sve priprema moj suprug Damir. Svaki dan cijedim i hladno prešane sokove koji su idealni za marendu - objasnila je Lucija.
OD LONDONA DO ZAGREBA
Lucija Tomašić Šarić slastičarstvo je izučila na akademiji Le Cordon Bleu u Londonu, gdje je ostala raditi kao slastičar u restoranu Alyn Williams s jednom Michelin zvjezdicom, da bi se potom nastavila usavršavati u zagrebačkom Maku na konac, nekadašnjoj slastičarnici izvrsne Petre Jelenić. Prije Male trube radila je i u dubrovačkom nositelju Michelinove zvjezdice - Restoranu 360, ali i Staroj lozi i poznatom restoranu Sesam.
Spoj internacionalnog i domaćeg iskustva i prakse potaknulo ju je da se odvaži na otvaranje vlastite slastičarnice, gdje sama bira što će biti u njezinoj vitrini. Ponuda u Maloj trubi tako je kombinacija modernih i tradicionalnih kolača, a da joj je Dubrovnik nadahnuće, nije vidljivo isključivo iz njihovih naziva pa se tako možete počastiti Laurinim snom, Dugim nosom, Bočkilom i sličnim slasticama, nego i iz okusa njenih kolača.
- Pokušavamo se usmjeriti na namirnice koje su prisutne kod nas. Rado bih radila kolače s mangom, marakujom i slično, ali sam se ipak odlučila orijentirati na ono domaće. Ljudi većinom biraju starinske okuse koji ih podsjećaju na djetinjstvo, a ako su već bili ovdje i probali nekoliko kolača, najčešće su ipak spremni kušati nove stvari. Egzotiku u svoje kolače Lucija unosi pomoću začina s kojima rado eksperimentira: - Kardamom mi je trenutačno najdraži začin. Imamo u ponudi jedan kolač od čokolade, kave i kardamoma i ljudi su isprva bili skeptični, ali su se s vremenom naviknuli i sviđa im se. Planiram uvesti i timut papar koji ima cvjetno-papreni okus. Koristili smo ga u Maku na konac od Petre i želim ga i sama negdje uklopiti - rekla je i objasnila kako zapravo dolazi do novih kombinacija okusa.
TRADICIJA KAO INSPIRACIJA
- Puno listam stare kuharice i knjige, poput Dubrovačkih komina Jadranke Ničetić, u kojoj je autorica prikupila tradicionalne slane i slatke dubrovačke recepte. To su sve stari recepti u kojima se koristilo puno badema, rogača, sve je bilo sočno, puno začina i suhog voća, a znam ih raditi pa smišljam kako ih prilagoditi i iskoristiti. Odjednom se samo okrenem i kažem kolegici Anđeli Jurić što bih spojila, napravimo malu dozu pa iskušamo da vidimo je li preslatko, ima li previše želatine i slično. Zapišemo recept pa se savjetujemo, onda još dva-tri puta iskušamo i to je to. Radim tako na jednom kolaču već dulje od mjesec, no nikako da budem zadovoljna. Sada kreću hladniji dani, kad mi je draže eksperimentirati pa možda dođemo i do novih recepata - dodala je.
Osim pojedinačnih kolača Lucija nudi i jedan jednostavan kolač koji je posebno sladak za dijeljenje, pitu od jabuka koju možete i kod kuće pripremiti prema njezinu receptu: - Jedan naš kupac dolazi samo po nju. Ova pita mi je danas baš malo puknula, ali ja to tako volim, da nije savršeno jer nismo ni mi savršeni. Nismo roboti, ne uspije nam sve uvijek. Inače imamo svoju malu zajednicu slastičara u Hrvatskoj i ako nekome nešto ne ide, uvijek može u grupi postaviti pitanje, podijeliti savjet i slično.
Često dijelimo i smiješne trenutke i anegdote iz svakodnevnog života prodaje kolača. Zbog društvenih mreža lako vidimo tko što radi i podržavamo se. Nekoliko kolegica upoznala sam baš preko Instagrama i Facebooka. Jednom smo se oko Božića mi slastičari okupili kod Petre Jelenić na večeri. Doista se potrudila, pripremila tri slijeda… A najbolji dio večere bio je desert. Naime, na stolu su bili kupovni keksi jer jednostavno nitko od nas slastičara nije imao potrebu raditi još jedan kolač - uz smijeh je prepričala Lucija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....