hrana za utjehu

Recept dana: Pastirska pita

Grije dušu!

U restoranu Vinodol mudro koriste sezonu mlade janjetine. Jedno od jela u kojem je janjetina glavni sastojak je i pastirska pita, a svoj recept nam je otkrio chef Marijo Čepek.

Trebat će vam:

800 g janjetine
600 g crvenog luka
80 do 100 g mrkve
80 do 100 g korijena peršina
80 do 100 g korijena celera
10 g češnjaka
200 g pelata
žlica koncentrata rajčice
100 g graška
na vrh noža mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 mala grančica ružmarina
sol
papar
pola litre janjećeg temeljca
maslinovo ulje

Za pire:

400 g krumpira
50 g maslaca
100 ml mlijeka
1 jaje
200 g skute (za pire i posipanje)

Priprema:

Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici.

Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 16:32