U restoranu Vinodol mudro koriste sezonu mlade janjetine. Jedno od jela u kojem je janjetina glavni sastojak je i pastirska pita, a svoj recept nam je otkrio chef Marijo Čepek.
Trebat će vam:
800 g janjetine 600 g crvenog luka 80 do 100 g mrkve 80 do 100 g korijena peršina 80 do 100 g korijena celera 10 g češnjaka 200 g pelata žlica koncentrata rajčice 100 g graška na vrh noža mljevene crvene paprike 1 lovorov list 1 mala grančica ružmarina sol papar pola litre janjećeg temeljca maslinovo ulje |
Za pire:
400 g krumpira 50 g maslaca 100 ml mlijeka 1 jaje 200 g skute (za pire i posipanje) |
Priprema:
Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici.
Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....