KNJIGA DUBROVAČKE AUTORICE

"Pazija" je priručnik i kuharica za sve one koji vole prirodu i dobru hranu, izgleda fantastično

Dubrovačka fotografkinja Katija Živković u Paziji savjetuje kako prepoznati jestivo bilje, kao i što od njega spremiti

Kao pravi gastro entuzijasti, uvijek smo u potrazi za zanimljivim naslovima koje vrijedi dodati u svoju kućnu knjižnicu pa nam je tako nedavno za oko zapela jedna sasvim posebna knjiga, ne samo radi neočekivanog naziva, nego i same teme koju na izrazito dopadljiv način obrađuje. Riječ je o knjizi Pazija autorice Katije Živković, priručniku za branje jestivog samoniklog bilja u kojem se na zaigrani način čitateljima ponovno približava aktivnost koja je nekada bila neizostavan dio svakodnevice.

image
Katija Živković

Sama knjiga zanimljivo je vizualno osmišljena, a predstavlja razigranu kombinaciju fotografija, teksta i drugih slikovnih prikaza: "Za likovno oblikovanje zaslužne su Nora Mojaš i Made Miličević iz Linear studija iz Dubrovnika. Kako bih artikulirala što očekujem od ovog priručnika, koji je morao odražavati moju osobnost jer je ovo i osoban projekt, pored toga što je priručnik i kuharica, rekla sam Nori da zamisli koncert Ramonesa u Blatu na Korčuli. Nakon par dana poslala mi je nekoliko oglednih stranica i to je bilo to. Volim svaku stranicu ove knjige, svaku ilustraciju i inače sam ljubiteljica Norinih kolaža, tako da se sve super posložilo", ispričala nam je Katija Živković, autorica knjige i svestrana fotografkinja koja je odlučila svoje iskustvo i znanje o branju samoniklog bilja ukoričiti i podijeliti sa svijetom.

image

Fotografkinja Katija Živković napisala je knjigu Pazija o branju samoniklog bilja

Katija Živković

"Cijeli život moja obitelj bere paziju (jestivo samoniklo bilje) i ta tradicija je nešto što nikad nismo napustili. Sve što znam, naučila sam od svoje none, tetke i mame", uvela nas je u priču Katija. "Knjiga je nastala sasvim spontano. Kad su krenuli ‘lockdowni‘ iskoristila sam slobodno vrijeme za intenzivan boravak u prirodi. S tetkom sam često išla u paziju i ponekad nosila fotoaparat. U početku sam željela fotografirati biljke koje beremo kako bih to objavila na svom Instagramu, ali kad sam vidjela da sam skupila stvarno dosta materijala, uz biljke sam dodala i one recepte koje često kuham, informacije o jestivom cvijeću koje najčešće koristim i tako je moj „post“ narastao u jednu pravu malu knjigu."

image
Katija Živković
image
Katija Živković

Nismo mogli odoljeti, zamolili smo Katiju da nam pojasni što za nju sve znači riječ "pazija": "Pazija je naš dubrovački naziv za jestivo samoniklo bilje, ali za mene taj naziv znači toliko toga. Znači moju nonu, znači uspomene iz djetinjstva, znači moju mamu i moju tetku, znači skromnost i pronalaženje zadovoljstva u malim stvarima, znači ljepota i moć prirode… Pazija može biti lifestyle, može biti stanje uma. Divlja je i izdržljiva. U priručniku sam spomenula kako nas je pazija uvijek spajala i vidim da to radi i danas. Nema većeg zadovoljstva od branja pazije u dobrom društvu."

image
Katija Živković
image
Katija Živković

Katiji je najvažnija stvar kod ovog priručnika bila da je upotrebljiv i da ga ljudi mogu lako nositi sa sobom u branje. Slike biljaka morale su biti jasne kako bi ih čitatelji lako prepoznali.

"Jako mi je važno bilo skupiti i latinske nazive kako bi preko njih čitatelji mogli još bolje naučiti sve o biljkama koje beru. Biljke iz priručnika se uglavnom mogu naći svugdje. Nekako je uvriježeno mišljenje da ljudi na moru najviše beru paziju, ali koliko vidim ta tradicija je jaka i na kontinentu. Kad god boravim ‘gore‘ vidim sve ove biljke, koje su zbog vlage koja im pogoduje često još i bujnije. Tako da je priručnik relevantan za cijelu Hrvatsku, a i šire. Isto tako važno mi je bilo unijeti sebe u sve to, učiniti ga unikatnim i zabavnim. Bilo mi je važno odati počast svojoj noni i tetki koje su me naučile svo to znanje, ali najviše mojoj pokojnoj mami s kojom sam često išla brati paziju i koja me naučila kuhati; neki od recepata u knjizi su njeni."

image
Katija Živković
image
Katija Živković

Podijelila je s nama i nekoliko dobrih preporuka za sve početnike u berbi samoniklog bilja: “Glavni savjet je ako niste 100% sigurni koja je biljka, nemojte je brati! Ako imate nekoga tko poznaje samoniklo jestivo bilje, pođite s tom osobom u branje i upijajte znanje. Na tržištu pored moje ima jako puno knjiga koje su tu da nas nauče sve o samoniklom jestivom bilju, koristite ih”, istaknula je Katija pa nabrojala i osnovne alate koji mogu biti korisni sakupljaču početniku: “Dobar nož i torba u koju može stati dovoljno bilja, ali i sve što nosimo sa sobom, poput priručnika za branje, mobitela, boce vode, marende i naravno, udobne obuće”.

U ovoj se knjizi, koja funkcionira poput vodiča, nalazi i dvadesetak recepata: "Ima nekoliko neizostavnih tradicionalnih recepata na kojima sam odrastala i ja, a i mnogi po Dubrovniku i Dalmaciji, poput „pazije podulje“. Dobar dio recepata sam kuhala sa svojom mamom, a neki su moje „kreacije“ koje su jako ukusne. Ima par recepata pomoću kojih svojoj djeci uvalim paziju, a da je ni ne osjete, jer logično djeca nisu pretjerano luda za njom pa dobro dođe znati kako im je spraviti, a da im se sviđa”, nasmiješila se Katija.

image
Katija Živković

image
Katija Živković

Objasnila nam je i zašto joj nije baš sasvim lako izdvojiti omiljenu samoniklu biljku: "Pazija je mješavina mnogih samoniklih biljaka, tako da ta mješavina, kad se zna izbalansirati, sadrži savršenu harmoniju okusa, aroma, mirisa, slatkoće i gorčine. To je jedan okus koji je predivan i jako poseban. Pored pazije ima još puno jestivih samoniklih biljaka koje volim, a koje nisu tipično dio pazije, ali mogu biti i definitivno tu prvo mjesto drže šparoge. Obožavam ih, a najdraže su mi s jajima na oko. Jela sam puno različitih jela sa šparogama i domaćih i po restoranima, sva su dobra, ali šparoge pržene s jajima na oko, na dobrom maslinovom ulju, s tostiranim „sourdough“ kruhom, malo stonske soli i paprom, san su snova."

image
Katija Živković

image
Katija Živković

Naravno, često se dogodi i da Katiju pojedina samonikla biljka iznenadi svojim karakteristikama, a strastveno zastupa da ih se uzme u obzir, umjesto da se prehrana temelji samo na kupovnoj hrani: "Ma mene sve te biljke iznenađuju i oduševljavaju. One su korov po kojem netko gazi, mnogi ih čupaju i kose jer su im ružne i smetaju im, brojni ljudi ih prskaju herbicidima da ih se riješe, a one su sve samo ne ružne i beskorisne. Usudila bih se reći da su nešto najzdravije što možemo konzumirati. Tako da, meni su sve te biljke super!"

image
Katija Živković

Za sad je knjiga dostupna preko web stranice www.pazija.hr, u knjižari Algebra i dućanu KAWA u Dubrovniku. Katija je u pregovorima i za neke lokacije izvan Dubrovnika, a za više informacija pratite je na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 06:03