Ovi recepti su brzi, jednostavni i idealni kada vam se ne stoji uz štednjak! Osnova svakog pesta su začini, bez njih on ne bi imao tako intenzivan miris i okus. Svi ostali sastojci stvar su osobnog ukusa. Najbolje ih je raditi u mužaru, ali ako ga u kuhinji nemate poslužiti će vam i štapni mikser!
Pesto Genovese
- 3 češnja češnjaka
- 1 veća vezica svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- šaka pinjola
- sirevi pecorino i parmezan
U mužar prvo stavite češnjak, zatim dodajte malo krupne soli, papra i češnjak pretvorite u pastu. Natrgajte bosiljak. Pinjole blago tostirajte na suhoj tavi, a zatim ih pustite da se ohlade na sobnu temperaturu. Kružnim pokretima izradite bosiljak, zatim pinjole i postupno dodajite maslinovo ulje do željene gustoće. Na samom kraju dodajte pecorino i parmezan.
Pesto od prženih lješnjaka i svježe paprike
- 6 tanko narezanih feta pancete
- malo ružmarina
- vezica peršina
- 3 češnja češnjaka
- šaka pistacija
- pola vezice bosiljka
- 1 limun
- pecorino i parmezan
Češnjak s malo soli izradite u mužaru, a kada ste dobili pastu, dodajte korijander u zrnu pa kardamom. Izradite. Dodajte i svježi korijander i pržene lješnjake. Papriku nasjeckajte na kockice. Sve dobro izradite pa umiješajte papriku i više ne tucite tučkom. Dodajte pecorino i parmezan pa sve začinite s malo čilija, soli i papra.
Pesto od pancete, pistacija i peršina
- 6 tanko narezanih feta pancete
- malo ružmarina
- vezica peršina
- 3 češnja češnjaka
- šaka pistacija
- pola vezice bosiljka
- 1 limun
- pecorino i parmezan
Pancetu lagano prepržite na tavici s ružmarinom dok ne postane hrskava. Natrgajte peršin, stavite ga u mužar s češnjakom i sve povežite kružnim pokretima. Dodajte limunov sok pa ubacite bosiljak i blanširane i oguljene pistacije. Na samom kraju dodajte naribane dvije vrste sira i sve začinite solju i paprom.
Pesto od pečene cikle, češnjaka, mente i grejpa
- 1 srednja pečena cikla
- 2 manja pečena češnjaka
- nekoliko listića mente
- šaka badema
- 1 grejp
- pecorino i parmezan
- maslinovo ulje
Ciklu pecite na 200 stupnjeva sat vremena na papiru za pečenje. Češnjak također pecite u pećnici, ali puno kraće, oko pola sata. Pečenu ciklu ogulite i narežite na komadiće pa povežite s češnjakom u mužaru. Dodajte bademe koje ste prethodno blanširali i ogulili, zatim ulijte sok od grejpa i listiće mente. Sve povežite. Dodajte i malo maslinova ulja, a na samom kraju i dvije vrste sira pa povežite.
Pesto Siciliano
- 500 g oguljenih svježih rajčica
- 3 sušene rajčice
- pinjoli
- maslinovo ulje
- šaka oraha
- malo čilija
- pecorino i parmezan
Narežite svježu rajčicu na komadiće te im uklonite sjemenke. U mužar stavite češnjak i sušene rajčice pa ih izradite u pastu. Dodajte svježu rajčicu i orahe. Izradite. Začinite solju, paprom i čilijem pa dodajte maslinovo ulje. Na kraju dodajte sir i sve povežite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....