DOBRI SAVJETI

PET PRAVILA ZA KORIŠTENJE GLINENOG POSUĐA: U posudama od gline možete pripremati što god želite, ali je važno znati pravilno ih koristiti!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Posude od gline su univerzalne i u njima možete pripremati što god želite, a većinom je riječ o sporom načinu pripreme

1. PRAVILO

Prije prve upotrebe najvažnije je glinenu posudu dobro namočiti tj. napuniti do vrha mlakom vodom i pustiti oko pola sata da glina upije vodu. Ako je u glini preostalo vapnenca, voda će ga razgraditi i ukloniti.

2. PRAVILO

Prije svake iduće uporabe, korisno je posudu natopiti vodom desetak minuta.

Ivanec, 210819.
Obrt Keramika Mecena, gdje se tradicionalnim metodama proizvodi posude od keramike.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

3. PRAVILO

Glineno posuđe normalno se pere i održava, a kako ima kvalitetnu glazuru, može se bez problema čistiti spužvicom. Poželjno ga je čak prati u perilici posuđa na višoj temperaturi, pogotovo ako se nešto malo i zapeče.

4. PRAVILO

U slučaju da ste više puta u glinenoj posudi pripremali nešto što ostavlja intenzivan miris i primijetili ste da je posuda poprimila taj miris, operite posudu sa sodom bikarbonom.

Ivanec, 210819.
Obrt Keramika Mecena, gdje se tradicionalnim metodama proizvodi posude od keramike.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

5. PRAVILO

Ovakvo posuđe može se koristiti u pećnici i u krušnoj peći, no ključno je da se ne stavlja na štednjak, neovisno o tome je li riječ o plinu, struji ili indukciji.

- Kada nam se netko javi da im je puknuo komad koji smo izradili, uvijek ćemo ga zamijeniti, no pritom detaljno ispitamo zašto se to dogodilo. Jednom nam se javio kupac i rekao da je našu zdjelu punu sarme stavio na otvoreni plamen na štednjaku, što se ne smije jer posuda u tom slučaju odmah puca. Zato je važno staviti je u hladnu pećnicu gdje je temperatura zagrijavanja i s gornje i s donje strane ista, a ne da je samo u jednoj točki. Ovakvo posuđe ne smije se stavljati u zamrzivač jer se tada glina natopi vodom koja se smrzne, a kako se led širi, dolazi do pucanja. Ako je posuda vruća, ne smije se u nju dolijevati hladna voda jer to dovodi do nagle promjene temperature i pucanja - objasnila nam je Ivana Kuća iz Keramike Mecena.

Ivanec, 210819.
Obrt Keramika Mecena, gdje se tradicionalnim metodama proizvodi posude od keramike.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Zbog poroznosti gline, toplina i vlaga dobro cirkuliraju posudom, što omogućava zadržavanje masnoća koje jelo prirodno ispušta, tako da se kuha u vlastitim sokovima. Ono u čemu su se nekada tradicionalno pekli štrukli, danas se koristi i za meso, krumpir, ribu… U pećnici tako možete pripremiti buncek sa zeljem, pirjanog zeca, sarmu i punjenu papriku u istoj posudi u kojoj biste ispekli i pile. Osim jela na žlicu i jela od mesa s povrćem, u pećnici možete ispeći i kruh.

VIŠE O KERAMICI MECENA PROČITAJTE OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:03