Pet razloga zašto jesti jaja za doručak

Kod onih koji vole obilatiji doručak jaja su gotovo sinonim za taj prvi obrok u danu. I tako bi zapravo i trebalo biti. Donosimo pet razloga zašto je dobro dan započeti ovim proteinskim bombicama.

1. Jaja su tzv. cjelovita namirnica

Nutricionisti ih tako nazivaju jer imaju više od 14 osnovnih nutrijenata i jako su bogata proteinima. Osim masnoće i proteina, u jajima ima i folne kiseline, željeza, fitonutrijenata, vitamina skupine B, vitamina D, vitamina E i cinka. Pojedete li jaje ujutro, odmah ćete dobiti nutrijente neophodne za funkcioniranje organizma tijekom dana.

2. Dobra su za mozak i koncentraciju

Jaja su bogata važnim proteinima i svim esencijalnim aminokiselinama koje pomažu i pri razvoju mozga. Osim toga, sadržavaju i kolin koji potiče funkcije mozga i poboljšava koncentraciju.

3. Pomažu pri gubitku kilograma

U jednom se jaju nalazi 70 do 90 kalorija, no kao što smo rekli, uglavnom je riječ o proteinima, a ima samo 5 g masti. Kako i proteini i masti stvaraju osjećaj sitosti koji prirodno dulje traje, ne morate se bojati da ćete za pet minuta opet biti gladni.

4. Dobra su za vid

Žumanjak je bogat luteinom, a taj je fitonutrijent poznat po antioksidantskim svojstvima. Također štiti mrežnicu oka od starenja i oštećenja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala.

5. Kod zdravih ljudi ne uzrokuju bolesti srca

Istraživanja su dokazala da kolesterol koji se nalazi u žumanjku nije izravno pvezan sa srčanim bolestima kod zdravih ljudi, bez obzira na to jesu li ti ljudi genetski skloni takvim bolestima ili ne. Zapravo degeneraciju stanica uzrokuju trans masnoće i slobodni radikali. Jedete li jaja za doručak i vodite zdrav život, ne morate strepiti od srčanih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 21:16