SAVJETI U KUHINJI

PET SAVJETA ZA PUNJENO POVRĆE: Punjene paprike su klasik, ali postoji još milijun kombinacija koje će vam spasiti ručak!

 Berislava Picek
Od nezaobilazne paprike pa do luka, krastavaca, rajčica, tikvica i patlidžana, tržnica je prepuna zdravih plodova koje možete puniti slasnim nadjevima

U ljetnim mjesecima često je na jelovniku sočno, ukusno i slasno punjeno povrće. Suludo je ne iskoristiti obilje svježeg povrća dostupnog na tržnicama pa su tako tikvice, paprike, rajčice, luk, mlada cikla, patlidžani i krastavci sada u ulozi maštovitog glavnog jela, a ne predjela. Paprike možete puniti mljevenim mesom i kuhati, što je česta delicija u ljetnim mjesecima, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske. No bilo da je riječ o žutoj ili crvenoj rog paprici, mnogo je slasnih punjenja koja će rezultirati odličnim obrokom.

Razna vrsta punjenja

Jedan od načina je da papriku napunite ribanim sirovim krumpirom u koji ste dodali i nasjeckanu glavicu luka, češnjaka po izboru te malo soli i dosta papra. Napunjene paprike stavite u posudu i zapecite u pećnici dok krumpir ne bude pečen. Osim toga, riža ili kus-kus ukusna su punjenja, i to ne samo za paprike, nego i kad je u pitanju drugo povrće, kao što su tikvice, patlidžani ili rajčice. Koje god povrće odabrali, rižu i kus-kus prije punjenja morate termički obraditi.

Tikvice umjesto paprika

Tikvice su nježno povrće koje ne zahtijeva dugu termičku obradu i riža bi u tom slučaju ostala sirova. Tikvice i patlidžane možete prerezati na pola, izdubiti i peći ili ih ostaviti u izvornom obliku, izdubiti samo sredinu i puniti. Kod patlidžana je poželjno da nakon što ih očistite i prerežete, pripremljene polovice posolite i ostavite ih malo sa strane da otpuste višak tekućine. Kada žlicom vadite meso, ne pretjerujte, ostavite bar centimetar uz koru da punjenje ne iscuri. Ni jedno ni drugo povrće prije pečenja nije potrebno blanširati jer je puno ukusnije ako je malo hrskavo, a ne mekano i gnjecavo. Punjenja je bezbroj, a ako niste ljubitelj mesa, tu je baza od mesa same tikvice ili patlidžana. Usitnjenom središtu tikvice ili patlidžana dodajte još nekoliko vrsta povrća i začine, napunite njima odabrano povrće i prelijte maslinovim uljem pa zapecite.

Mesna punjenja

Kada je mesno punjenje u pitanju, najčešće se radi o mljevenom mesu i riječ je o malo zahtjevnijem načinu pripreme. Meso popržite na luku, dodajte umak od rajčice i začine pa pirjajte da što više tekućine ispari. Malo ohladite te punite povrće.

Za ljubitelje sira

Dodajte obilno sira te pecite u pećnici i poslužite toplo kako biste uživali u otopljenom siru.

Možete puniti i ribom

Rjeđa, no možda najukusnija varijanta je da obje vrste povrća napunite ribom. Riba se najčešće nareže na manje komade, sjedini s rižom i začinima. Peče se u pećnici i najbolje je da jelo poslužite toplo. Sve je popularniji i tradicionalni bosanski specijalitet, punjeni luk.

Ne zaboravite na luk!

Luk očistite, odrežite vrh te stavite u posudu i kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite i malo ohladite. Vanjski sloj luka maknite, ostatak punite termički obrađenim junećim mljevenim mesom, rižom i povrćem, stavite u pećnicu i pecite. Kada je luk u pitanju, višak tekućine ne smeta, dapače, prije pečenja na dno posude ulijte malo vode da se luk prvo malo kuha, a onda zapeče u vlastitom soku. Zbog svog blažeg i pomalo slatkastog okusa za ovo jelo idealan je luk srebrenac. Luk možete puniti i pancetom, kozjim sirom…

Punite i rajčice

Za razliku od paprika, tikvica, patlidžana i luka, rajčice neovisno o punjenju možete poslužiti i sirove i termički obrađene. Dobro opranim plodovima odrežite vrh, koji kasnije služi kao mali poklopac, pa žlicom izvadite sjemenke. Ako ih pripremate u hladnoj varijanti, možete ih puniti svježim sirom, mozzarellom, pršutom, tunjevinom, kuhanom rižom, pa čak i kuhanom sitnom tjesteninom koju ste prethodno začinili. Ako rajčice pečete i punite mesom, ono mora biti termički obrađeno. Ove slasne crvene plodove napunite mesom pa dodajte bilo koju vrstu sira da jelo kad se ispeče bude još ukusnije. Odličan su izbor i blitva ili špinat u kombinaciji s feta sirom, s prethodno kuhanim ječmom i začinima. Rajčica “voli” začine stoga ne štedite na svježem bosiljku, timijanu, peršinu, vlascu i češnjaku. Svježi krastavac, osim što osvježava i rehidrira tijelo tijekom ljetnih vrućina, idealan je odabir za lagani ručak. S obzirom na to da je namirnica koju ćete poslužiti u hladnoj varijanti, i punjenja moraju biti osvježavajuća. Najčešće je riječ o svježem siru u koji možete dodati povrće, začine, tunjevinu, losos ili malo kuhane šunke. Krastavce ogulite, prerežite na pola, uklonite sjemenke i punite, ili odrežite na četvrtine pa se poigrajte s malo drukčijim formama. Ovako pripremljena jela nutritivno su bogata, lagana te idealna za ljetne mjesece

Svidjeli su vam se savjeti? Donosimo vam i naše omiljene recepte za punjeno povrće u pećnici!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:14