Kraj kolovoza svake godine označava nekoliko stvari: konačni povratak s godišnjeg, suočavanje s obvezama, ali i ponovno oživljavanje donedavno praznih zagrebačkih ulica, trgova i parkova. Upravo je ovo posljednje nešto o čemu je već četiri godine, točno u ovo vrijeme, razmišljao i naš poznati ugostitelj i chef Marin Medak. Htio je, naime, već dugo napraviti festival posvećen onoj jednoj slastici koju Hrvati posebno vole, koja je na svakoj listi deserata, čak i ispred omiljenih kremšnita, ledenog vjetra ili dobre štrudle, a to je, naravno, palačinka. Onda je ove godine odlučio da je pravo vrijeme da se takvo što i realizira i, u utorak, 27. kolovoza, u RougeMarin Parku, startao je prvi zagrebački Palačinka Fest.
Autorske palačinke
"Ovo je ideja koja nam se po glavama vrti već dugo i cilj nam je zapravo bio napraviti festival koji će se lako moći održavati i u drugim gradovima i u sklopu drugih, većih manifestacija, i to nekoliko puta godišnje. Da je ideja bila dobra, potvrdio nam je zbilja neočekivano velik broj posjetitelja već od prvog dana. Ovo naše dvorište prve dane festivala bilo je prepuno, činilo se kao da su se svi vratili u grad i došli direktno u naš RougeMarin Park", iznio nam je Marin Medak dojmove dan nakon otvorenja.
Dio zasluga za tako veliku popularnost, kaže, pripisuje i velikim imenima naše slastičarske scene koja su osmislila svoje autorske palačinke i u prvim ih danima pripremala, a to su Petra Jelenić i Robert Hromalić.
"Petra je osmislila i radila crêpe suzette, poznati francuski klasik, ali na svoj način, s džemom od marelice, sirupom od karamele i naranče, zatim američke palačinke s umacima i posipom po želji te slanu ajvarčinku od krumpira, s ajvarom, češnjakom, limunom i peršinom - meni je ta jedna od najdražih koje sam probao. Robert nam je pak na Metro kućici radio nekoliko varijanti slatkih palačinki, i to crème brûlée, tiramisu, palačinku s pastom od lješnjaka i palačinku s kremom od pistacije te dosu, indijsku vegansku slanu palačinku od leće i riže s umakom od kokosa i mente", rekao nam je Medak i dodao kako je ponuda doista šarolika te istaknuo još nekoliko svojih favorita.
Za djecu i odrasle
"Meni se jako sviđa ideja Njofra palačinke sa šlagom, čokoladom i cornflakesom, radimo i kornet od palačinke i u njega stavljamo sladoled, a naša slastičarka iz RougeMarina napravila je i blinčik, rusku palačinku sa šlagom, čokoladom i preljevom od šumskog voća. Moja kreacija je čipkasta palačinka sa šlagom i kakaom, za one koji ipak žele unijeti manje kalorija", dodaje kroz smijeh i nastavlja nabrajati: "Imamo još tri slane palačinke, s grčkim jogurtom i kiselim vrhnjem, sa cheddar sirom i s dimljenim sirom i posipom od pršuta, ma svašta se tu može naći, ali ideja nam je od samog početka bila da imamo palačinke koje si ljudi doma neće napraviti sami. Nemamo čiste klasične palačinke, sve radimo s vrhunskim pastama, slastičarskim kremama, sirevima i dodacima, ono što bi zapravo htio i doma, ali ti je prekomplicirano za pripremu. Išli smo na to da zadovoljimo svakoga, i klince koji dolaze s roditeljima, ali i iste te roditelje. Također, išli smo na to da cijene ne budu previsoke i da ovdje možete doći bez straha da ćete potrošiti pola plaće ako isprobate više od jednog jela. Okrenuti smo obiteljima i želimo da im sve ovo bude pristupačno."
Palačinkometar
Cijene se kreću od 1,50 eura za minikornet od minipalačinke sa sladoledom, preko 2,50 do 3 eura za većinu drugih kombinacija do 4 eura za komad palačinkotorte s mascarpone kremom, slanim karamelom, sladoledom i cvijetom soli te onu sa cheddar sirom i pikantnom salamom. Imaju otprilike 200 grama, zasitne su, ali bez problema u jednom dolasku možete isprobati i nekoliko komada ili, još bolje, podijeliti ih s drugima.
"Baš smo se potrudili i oko ponude i oko sadržaja, pa tako imamo i ‘palačinkometar‘, to je baš jako velik hit, bacaju se (silikonske) palačinke u vis i mjeri se koliko se može baciti, a super mi je i što ćemo imati Superbaka utrku s palačinkama u tavici, to bi moglo biti jako zabavno i već su krenule prijave pa očekujemo da će proći više nego dobro. Za klince ima puno sadržaja, od slikanja po licu do predstava, a za odrasle su tu svakodnevni koncerti i DJ nastupi", istaknuo je Marin Medak na kraju.
A kada se udobno smjestite u jedan od kutaka od sunca skrivenog RougeMarin Parka, s palačinkom po izboru u jednoj ruci, nedostajat će vam još samo dobro piće u drugoj ruci. U RougeMarinu pobrinuli su se i za to, pa u ponudi imaju i nekoliko više nego dobrih koktela, koji su inače dio ponude njihova parka.
A ako vam je RougeMarin ipak predaleko, i za to imamo rješenje, jer recepte za svoje favorite među palačinkama s nama su podijelili Petra Jelenić i Robert Hromalić.
SLANE ČEŠKE PALAČINKE OD KRUMPIRA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ
Trebat će vam:
3 manja krumpira (cca 350 g)
2 žlice glatkog brašna
3-4 žlice vode
sol
Priprema:
Krumpire ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitniji). Krumpiri će tijekom ribanja pustiti nešto vode. Dodajte brašno i malo soli pa promiješajte. Dodajte malo vode, žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke. Pazite da ne presolite, jer kako se palačinka peče, tako gubi vlagu i postaje sve slanija. Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja. Petra ih peče na običnoj limenoj tavici poprilično dobro sezoniranoj godinama korištenja. Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro je zapecite s druge strane. Najbolje su tople, hrskave.
MUHAMMARA, NAMAZ OD PAPRIKA (UZ KOJI MOŽETE POSLUŽITI PALAČINKE)
Trebat će vam:
4 veće rog paprike
130 g oraha
1 žlica kumina
1 šnita starog kruha narezanog na kockice (može biti i bezglutenski)
3 žlice maslinova ulja
2 žlice melase od nara / meda/sirupa od datulja
malo čilija
2 režnja češnjaka
sok pola limuna
sol
sjeckani peršin
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Paprike operite, složite na protvan i stavite peći dok malo ne pocrni korica. Prebacite u posudu koju možete pokriti poklopcem da se paprike upare i daju lakše oguliti. Orahe tostirajte na tavi i pred kraj dodajte kumin pa tostirajte dok ne zamiriši. Maknite sa strane nekoliko žlica oraha za posip. U multipraktik stavite pola paprika i dodajte sve ostale namirnice. Pulsirajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Dodajte ostatak paprika i još zavrtite koji put - smjesa treba biti s komadićima paprika. Spremite namaz u posudu pa u hladnjak. Namažite tople placke muhammarom, pospite orasima i peršinom.
Dodatno! Smjesu za palačinke možete napraviti s običnim glatkim bijelim brašnom, ali i s pirovim, integralnim i bezglutenskim.
PALAČINKE S KREMOM OD PISTACIJE PO RECEPTU ROBERTA HROMALIĆA
Za smjesu za palačinke:
200 g brašna
2 g soli
60 g šećera
200 g jaja
600 g mlijeka
1 štapić vanilije
80 g maslaca
Za slastičarsku kremu s pistacijom:
1000 g mlijeka
200 g šećera
150 g paste od pistacija
180 g žumanjaka
120 g gustina
180 g maslaca
Priprema:
Palačinke ispecite na klasičan način. Pomiješajte sve sastojke, pustite da kratko odstoji pa ih pecite na dobro zagrijanoj tavi na malo masnoće. Zatim napravite kremu. Mlijeko i pastu od pistacija prokuhajte do 100 stupnjeva. Šećer, gustin i žumanjke izmiješajte i prelijte s polovicom ugrijanog mlijeka. Sve zajedno konstantno miješajte. Maknite kremu s vatre i dodajte maslac. Ohladite. Kremu poslužite uz palačinke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....