VELIKA PROMJENA NA SCENI

Petra Jelenić prelazi u SOL chefa Mate Jankovića!

Ionako odličan koncept poznatog domaćeg chefa, sad će dobiti još veći značaj i obogatiti ponudu restorana u centru Zagreba

Petru Jelenić ne treba posebno predstavljati. Jedna je to od najpoznatijih, a još važnije i najboljih slastičarki ne samo u Hrvatskoj nego i na ovim prostorima. Simpatična, vedra, kreativna i - svi koji je znaju mogu potvrditi - predana, marljiva i nesebična podijeliti svoje znanje i iskustvo kolegama, ali i amaterima zaljubljenim u (njezine) slastice. Pa ne čudi da bi je svatko želio u svom timu. A nekome se i posrećilo...

Kako ekskluzivno doznajemo, Petra Jelenić uskoro će početi suradnju s poznatim restoranom SOL tapas na hrvatski chefa Mate Jankovića i to u segmentu slastica u zagrebačkoj Gradskoj kavani. Službeno je to potvrdio i chef Janković objavivši velike vijesti na svojim društvenim mrežama.

Koncept slastica u mnogima omiljenom restoranu na zagrebačkom glavnom trgu, doznajemo, pratit će koncept chefa Jankovića ili kako samo ime restorana kaže - tapas na hrvatski. Bit će to, sigurni smo, slatka agramerska priča s potpisom Petre Jelenić, gdje će se, sebi vjerna, osloniti na hrvatsku tradiciju.

"Velika vijest za SOL tapas na hrvatski i Gradsku kavanu! Našem timu pridružila se vrhunska slastičarka Petra Jelenić, koja će podići ponudu slastica na potpuno novu razinu. Petra će, uz unapređenje ponude, pokrenuti i slastičarsku ponudu u Gradskoj kavani. Ovaj korak donosi prednosti ne samo našim gostima, već i cijelom timu, koji će imati priliku učiti od jednog od najboljih slastičarskih stručnjaka u Hrvatskoj. Veselimo se ovoj suradnji i jedva čekamo da vam otkrijemo što spremamo", poručili su iz restorana Mate Jankovića.

image

SOL tapas na hrvatski

Privatni album
image

Mate Janković

Marko Miščević/Cropix

I zbog toga rođenu Samoborku ne cijene samo u slastičarskim krugovima, već na sveobuhvatnoj gastro sceni. Susretljiva je prema novinarima i uvijek spremna za izazove, a vjerojatno bi se i sama složila kako joj u životu jedino nedostaje vremena za sve što bi htjela i voljela napraviti.

Njezin slastičarski put započeo je 1991. u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Zagrebu. Bila je tada prva generacija trogodišnjeg usmjerenog obrazovanja. Nakon škole počela je raditi u jednoj kvartovskoj slastičarnici gdje ju je, kako kaže na svom Slatkopisu, lavica Sofija učila prvim slastičarskim koracima i sočnom kuhinjskom rječniku. Potom je u drugoj slastičarnici svaki dan valjala lisnato tijesto od 12 kg brašna na ruke zbog čega su, zbog Petre morali sniziti stol.

image

Petra Jelenić

Vedran Peteh/Cropix

Godinu dana kasnije dobila je posao za koji kaže da definitivno nije bila spremna. Naime, otvarao se u listopadu 1995. hotel Sheraton Zagreb, a na nagovor oca, napisala je životopis i počela raditi na poziciji Commis 3.

"Pojma nisam imala o kuhinjskoj hijerarhiji, hotelima, outletima. Termin Mise-en-place znala sam iz škole. Što to točno znači krvavo sam naučila. To je bilo najintenzivnije doba učenja i treniranja živaca. Plus, tamo sam upoznala ljude s kojima dan-danas surađujem, učim, borim se", opisala je Petra na svojim stranicama.

Nakon Sheratona u Zagrebu zaputila se u Sheraton Deira Hotel u Dubai. Tamo je provela nešto manje od dvije godine i nakon godišnjeg i terorističkog napada na New York 2001. više se nije vratila. Posao je pronašla u slastičarnici Vincek u Zvonimirovoj ulici, a ubrzo i u renoviranom hotelu Esplanade Zagreb gdje su tražili Pastry chefa. Nakon osam mjeseci Zagreb zamjenjuje Dubrovnikom, a Esplanadu Dubrovnik Palace Hotelom gdje je ostala gotovo 5 godina. Uslijedio je Kempinski hotel Adriatic, pa angažman u jednom zagrebačkom cateringu.

image

Čuvena torta od maka Petre Jelenić

Berislava Picek/Cropix

Vođenje slastičarnice Mak na konac je, kratko će Petra - posebna priča. Nakon Maka dobila je ponudu raditi kao korporativni Pastry Chef u Bluesun hotelima, a potom je surađivala i s Maistrom kod otvorenja Park hotela Rovinj.

I tu kreće novo poglavlje Petrina života, jer slastice jesu njezin posao, ali i njezina najveća ljubav.

image

Petra Jelenić

Berislava Picek/Cropix

Ulazi u zajednički posao s chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem, stručnjakom za kavu i specijalizirane napitke te organsku hranu i otvara Salo na Opatovini. Bila je to vijest, ne dana, nego mjeseca, pa su mnogi čak i ciljano dolazili u Zagreb ne bi li probali barem jednu od Petrinih divnih slastica što je bila, vjerojatno znate, prava lutrija. Naime, nerijetko bi se sve prodalo već kroz jutarnje sate.

Tu je i Slatka kuharica, neodoljiv dokumentarni gastro-putopisni serijal o kojem smo pisali, a u kojem nam Petra kroz 12 emisija ove sezone otkriva neke možda zaboravljene tradicionalna slastice koje će predstaviti u novoj, modernijoj izvedbi. Tema je to i koncept koji se kroz njenu provlači već desetak godina.

image

Uz chefa Tvrtka Šakotu i Matiju Belkovića, stručnjaka za kavu i specijalizirane napitke te organsku hranu, Petra je suvlasnica Sala

Berislava Picek/Cropix

A sada kreće nova avantura... na glavnom zagrebačkom trgu, uz bok našeg poznatog chefa. I to u trenutku kad je chef Janković najavio da "mu je želja u SOL dovoditi nabolje i najperspektivnije suradnike, s njima stvarati bolji proizvod, bolju, kreativniju i zabavniju atmosferu za goste i osoblje".

Podsjetimo za kraj kako je upravo chef Marko Jantolek iz SOL-i dobitnik ovogodišnje nagrade "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa 2024. po izboru Dobre hrane, o čemu možete čitati ovdje. Ujedno je to i potvrda misije i želja chefa Jankovića. Sretno cijelom timu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:43