piše Saša Špiranec

Pjenušci obitelji Tomac danas se nalaze na listama gotovo svih ambicioznih restorana u Hrvatskoj. Ovo su njihove četiri ključne etikete

Prvi pjenušac obitelj Tomac na tržište je izbacila 1992. godine, a izveden je tradicionalnom metodom drugog vrenja u boci

Tomčevi su pioniri plešivičkog vinarstva, što ujedno znači da su i pioniri hrvatskog vinarstva. Obiteljska tradicija pravljenja vina i uzgoja vinograda traje dulje od 200 godina, međutim nova era, u kojoj su trajno etablirali ime i obiteljski brend, započela je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Zvonimir Tomac napunio prvo buteljirano vino. Bio je to veltlinac crveni iz berbe 1987. Zvonimir Tomac nedvojbeno je bio vizionar, u kojeg je, međutim, u početku malo tko vjerovao. Naime, Plešivica kao vinogorje je tada, krajem osamdesetih, a i dobar dio devedesetih, bila simbol za jeftine kiseliše, koje su lokalne zadruge i neki drugi vinari prodavali budzašto, ignorirajući kvalitetu. Zvonimir Tomac i još poneki entuzijast, poput Velimira Koraka ili Drage Režeka,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 08:03