Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera Hrvatske turističke zajednice te partnera Badel 1862. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje od hrvatske restoranske scene.
- Dobri restorani su pioniri u podizanju standarda kvalitete naše gastro scene i zahvaljujući tom projektu danas u Hrvatskoj imamo čak deset restorana s Michelinovim zvjezdicama! No, puno je važnije da ovaj projekt svake godine iznjedri i puno mladih, kvalitetnih i perspektivnih chefova koji će sigurno nositi budućnost kvalitete u gastro ponudi Hrvatske, a koja je ipak nezaobilazni čimbenik turističke ponude naše zemlje - izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni, izbor Jutarnjeg lista iz godine u godinu nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima poznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.
- U ovih deset godina napravljen je velik napredak u gastronomskom smislu u Hrvatskoj. Trećina gostiju koji dolaze u Hrvatsku ističu da je upravo gastronomija njihov razlog dolaska. Ovakvim natjecanjima stvaramo kompeticiju među dobrim restoranima, a s druge strane ih promoviramo kako bismo ih približili tržištu - istaknula je Monika Udovičić, Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Ministarstva turizma.
Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u kategorijama Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija, odnosno prema kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Konačnu odluku o rangiranju triju najboljih restorana po kategoriji donio je peteročlani žiri nakon višesatnog vijećanja i argumentacije, nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i naši partneri, a samu dodjelu uveličali su brojni uzvanici iz gastronomskog sektora, ali i javnog života.
Svake godine, uz priznanja najboljim restoranima, dodjeljujemo i posebnu nagradu restoranu koji naročitu pažnju pridaju odnosu prema vinu. Već tradicionalni partner Restorana Prijatelja vina je Badel 1862 iz Zagreba.
Nagradu Vinska karta godine osvojio je restoran Bevanda iz Opatije! Nagradu je preuzeo Klaudio Jurčić, voditelj i glavni sommelier restorana, a predala ju je Tamara Vranješ Gunjević, brand managerica Badela 1862.
Vinska ponuda restorana Bevande kakvu danas poznajemo razvija se od 2008. godine i danas posjeduje 800 različitih etiketa. Tijekom cijelog tog perioda glavni sommelier restorana i njen autor, Klaudio Jurčić, brižljivo zida jednu od najcjelovitijih vinskih lista hrvatske restoranske industrije, u kojoj su nepogrešivo detektirane i razmjerno predstavljene najvažnije domaće vinske etikete, a one iz slavnih stranih regija, dominantno Starog svijeta, odabrane su znalački i s mjerom
Na druženju nakon službenog dijela posluženi su i specijaliteti koje je osmislila Ana Grgić Tomić, chefica Hotela Esplanade sa svojim timom kojem želimo zahvaliti na pažnji i trudu koji su uložili u ovo fenomenalno sparivanje hrane i pića! Posebno iznenađenje kao šećer za kraj bile su Taman čokolade Stiva Kahline.
Izbor Dobrih restorana nastavlja se odmah nakon ovog proglašenja, a recenzije ćete, kao i dosad, moći čitati u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog Jutarnjeg, kao i u magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve nedjelje u mjesecu. U nastavku pogledajte kako je izgledala dodjela i otkrijte kako su se odjećali dobitnici nakon osvajanja nagrada:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....