Nedavno smo na Instagram profilu Gourmeffe naišli na video koji prikazuje pripremu paste ili koncentrata od rajčice. Prilično nas je oduševio način na koji upravo ovaj dodatak hrani nastaje na Siciliji pa smo se tako bacili u malo istraživanje i otkrili kroz kakav proces zapravo prolazi rajčica kako bi se pretvorila u gustu pastu koju zatim koristimo kao dodatak različitim umacima, gulašima i drugim jelima.
Nakon što se rajčica ubere, ona najčešće odstoji, a zatim se ispire u hladnoj vodi. Nakon toga, rajčica se priprema za kuhanje tako da se svaki plod reže na pola te se odstranjuje svaka nepravilnost na plodu. Rajčica se može kuhati sa začinima i dodacima po želji, često joj se tako dodaje lovorov list i luk. Kuha se na srednjoj vatri sve dok ne otpusti svu tekućinu. Potom se rajčica cijedi i pasira, a zatim umak odmara te se razmazuje po velikim drvenim stolovima i ostavlja na sušenju. Pasta na suncu može stajati i dva do tri dana kako bi se dobil gusta, okusom puna pasta koja se zatim sprema u staklenke i spremna je za korištenje. Postupak pogledajte u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....