Ali, sada nisu vremena za fine dining, a ni za rasprave o tome koja je najbolja jer, kako tvrde oni zadrti šmekeri, dobra je jedino od kukuruzne krupice mljevene kamenim mlinom, k tome još i kuhana gotovo sat vremena. Danas, kada što iz potrebe, što poneseni jednostavnim nagonom stvaranja zaliha kupujemo namirnice i spremamo ih u smočnice (i gdje god stane bilo što), najpogodnija je ona instant, jer se domaća, koliko god je kvalitetna, brzo kvari.
Kobasice na palenti
Palenta s raštikom i špekom
Pa, pretpostavimo da ste stvorili zalihu od nekoliko vrećica instant palente, postavlja se onda pitanje što pripremiti od nje. Tradicionalno, na kontinentu se kuha kao prilog dinstanim jetrima, gulašima, a mnogi je vole i kao “jaki” doručak s vrhnjem i prženim špekom. Uz obalu, naravno, neizostavna je uz brudet i razna riblja jela.
Terina od palente s paprikama i maslinama
Quiche od palente s rajčicama i gorgonzolom
No, u trenucima kad smo više vezani uz kuću, vjerujemo da je vrijeme i za malo eksperimentiranja, pa zašto ne pripremiti quiche od palente ili terinu - koliko god otmjeno zvučalo, jednostavno je, a jako fino. Uostalom, nije na odmet malo razveseliti ukućane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....