SLAVNA OPERA NORMA

POSJETILI SMO CATANIU NA SICILIJI: Iz ovog grada se ne odlazi bez da se kuša sočna tjestenina pasta alla Norma!

Svoja jutra rezervirajte za tržnicu prepunu svježe ribe i sočnog voća

Catania je drugi najveći grad na otoku, a obilježavaju ga impresivna arhitektura, krcati restorani i tržnice koje pršte od boja i energije. Nakon što smo većinu puta provele u stanovima za iznajmljivanje turistima, posjet Cataniji omogućio nam je da odsjednemo u stvarnom domu jedne talijanske obitelji. Naravno, prvo pitanje koje smo postavile našim domaćinima bilo je gdje možemo pojesti nešto lokalno, ukusno i domaće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Srdačna i nasmijana, naša je domaćica odmahnula rukom i uz kimanje glavom potvrdila da ne možemo otići sa Sicilije, a da ne probamo jelo koje se zove "pasta alla Norma".

No, umjesto da nas uputi do prvog restorana, ponudila se pripremiti ovo jednostavno jelo koje se temelji na tjestenini okupanoj u mirisnom umaku od rajčica i obogaćenoj kriškama prženih patlidžana, komadićima svježeg bosiljka i naribanom slanom ricottom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slatkoća patlidžana savršeno se slaže s kiselkastim rajčicama, a sir daje ovom jelu posebnu dimenziju koju niste mislili da običan tanjur tjestenine može imati. Sama pašta svoje je ime dobila po slavnoj operi "Normi", glazbenom remek-djelu skladatelja Vincenza Bellinija.

Naime, upravo to djelo u Cataniji smatraju savršenstvom, a usporedba s njim govori vam dovoljno koliko pažnje zaslužuje ovo ukusno jelo.

Pasta alla Norma

400 g tjestenine (bucatini ili tortiglioni)
1 patlidžan
100 g slane tvrde ricotte
1,5 kg zrelih rajčica
2 režnja češnjaka
1 svežanj bosiljka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
papar

Operite rajčice i stavite ih u zdjelu s vrućom vodom na desetak minuta. Ogulite ih, uklonite sjemenke i narežite na krupne komade. U loncu zagrijte ulje, dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga prepržite pa dodajte rajčicu. U lonac ubacite listove bosiljka, prstohvat soli i malo papra, pomiješajte i pustite da se umak zgusne na srednje jakoj vatri. Operite patlidžan, narežite ga na kocke, stavite u cjediljku, posolite i pustite da stoji jedan sat kako bi pustio vodu. Popržite patlidžan na vrućem ulju. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj kipućoj vodi, iscijedite ju i dodajte u lonac s umakom. Pažljivo pomiješajte pa dodajte pržene kockice patlidžana, a potom malo svježeg bosiljka. Poslužite u tanjuru i dovršite s naribanom slanom ricottom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 06:05