DOBRA PREPORUKA

Postoje skoro 100 godina, poznati su po pečenjima, ali ovih dana do Samobora se vozi zbog njihove fantastične juhe od gljiva

Mnogi će se složiti da je njihova juha od gljiva toliko dobra da samo zbog nje vrijedi potegnuti do Samobora

Krčma Gabreku 1929. mjesto je gdje već desetljećima točno znate što ćete dobiti kada sjednete za jedan od njihovih stolova u tradicionalno uređenom restoranu. Smješteni su podno zidina Starog grada, preko puta šume i šetališta Vugrinščak i upravo tamo svojim gostima, kako stalnim, tako i onima koji će to tek postati, posljednjih devet desetljeća nude prepoznatljiva jela ovoga kraja. Nije ni čudno, stoga, što se u Gabreku stol kroz vikend jako teško rezervira, kako ljeti, tako i u ove jesenske dane, kada je jedna od najvećih zvijezda njihova menija fantastična juha od gljiva.

image
Biljana Blivajs/Cropix/
image
Davor Pongracic/Cropix

Upravo je Gabrekova juha od miješanih gljiva s mljevenom, sušenom mrkom trubačom, koja košta 7 eura po porciji, jedna od najboljih, a po mnogima i najbolja, krem juha koju u Zagrebu i okolici možete isprobati. Kako su nam rekli jednom prilikom, pripremaju je po receptu starom gotovo 140 godina i koriste i do 15 vrsta gljiva, a poslužuju je s dodatkom bučinih sjemenki i prahom sušenih trubača. Pritom, ponekad i upozore goste da pripaze s bučinim sjemenkama, kako ne bi preuzele okus i zasjenile bogatstvo gljiva koje se u juhu nalazi.

Juhu od gljiva ni sami ovdje nikada ne propuštano pa smo tako do sada primijetili kako je svakog puta jednako ukusna, bogata i zasitna. Intenzivnog je okusa, divno kremasta, mirisna i sadrži velike komade gljiva.

image
Davor Pongracic/Cropix

Iako je porcija juhe ovdje prilično izdašna i ako niste pretjerano gladni, može poslužiti kao kompletan lagani ručak, kada se već nađete kod Gabreka, bila bi prava šteta ne isprobati i neke od njihovih drugih specijaliteta. Primjerice, ovdje se jede odlična teletina, patka s mlincima, ali i vrlo dobra jela od iznutrica. Ako ste Gabreku došli nakon što ste dio dana proveli u prirodi i baš vam se jedu i druga jela s gljivama, dobro je dodati kako ovdje, ovisno o sezoni i dostupnosti, nude i vrganje na naglo ili pohane, ali i pohane sunčanice s tartar umakom. Cijene se kreću oko 10 do 12 eura.

image
Davor Pongracic/Cropix

Na kraju, Gabreku 1929. je restoran s dugom tradicijom i jedan od onih s kojim, kada se zaželite dobrih klasičnih, tradicionalnih jela, ne možete previše pogriješiti. Ali svakako upamtite, ako se ove jeseni nađete u Samoboru, njihovu juhu od gljiva nikako nemojte propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 23:59