Prosinac je vrijeme za ozbiljnu nabavku jer je mnogo prilika u kojima nam u ovo doba zatreba boca dobrog vina. Doduše, ove nesretne pandemijske godine broj takvih prilika bitno je manji jer manje će se ići u goste, a vjerojatnost većih proslava ravna je nuli. Međutim, tu je blagdanska trpeza koja ipak traži najbolje iz osobne arhive, a zatim su tu bliski prijatelji i uža obitelj koji također zaslužuju da se za njih otvori boca za posebne prilike.
Prilike koje slijede traže drugačije tipove vina od onih koje smo pili do sada. S posljednjim danima jeseni, s polica vinskih frižidera trebale su otići i zadnje zalihe hrskavih sauvignona ili lagašnih žlahtina i kujundžuša. Sada je vrijeme za krepka, kompleksnija i bogatija vina, kao skriveni as u rukavu za neočekivan posjet, bocu kojom se nećete osramotiti kad je dajete na poklon na Badnju večer i svakako nekoliko univerzalnih vina za sve prilike.
BADNJA VEČER
Nezaobilazni bakalar naći će svoje mjesto na najvećem broju stolova, ali bit će tu lignji, brancina, škarpina, tuna, hobotnica, a ni riječne ribe neće manjkati. Paštete od tune, od bakalara i drugi riblji namazi također će se servirati na taj dan, kao i marinirani inćuni, slana srdela i druga sitna konzervirana riba.
1. Bakalar na bijelo (macerirana bijela vina, zreliji rajnski rizling, pušipel classic)
Kosovec, Škrlet selekcija 2017.
Cijena: 130 kn. Kvaliteta: 91/100
Orange varijanta škrleta. Mutno vino svijetle jantarne boje s nešto taloga. Miris je lijep, malo na kvasce, malo na cider, malo na agrume, osobito na grejp i klementine. Okus je živ i jako intenzivan, iznimno dugačkog trajanja, s jasnim taninskim okvirom i efektnim začinskim finišem. Slojevito vino s puno svježine i velikim potencijalom za čuvanje. Zbog intenziteta i živosti s lakoćom se nosi s aromatičnim i kremasto-masnim jelom poput bakalara na bijelo i nepogrešivo čisti nepce.
2. Bakalar s krumpirom (svježe malvazije intenzivnog okusa, svježi pošip, maraština)
Benčić, Malvazija Magus 2019.
Cijena: 50 kn. Kvaliteta: 86/100
Ovdje ide klasičnija varijanta bijelog vina poput standardne malvazije, kao što je ovaj lijepi primjerak s položaja Šeget u zapadnoj Istri. S jakim malvazijskim tekom na zrelo voće poput dinje i breskve te ugodnog mirisa na koštuničavo voće. Posjeduje neki rustikalni šarm i posljedični visok intenzitet okusa koji se lako nosi s intenzitetom bakalara. Iako kiseline nisu odveć visoke, posjeduje i svježinu koja ostaje dugo u ustima.
3. Lignje na žaru, oslić na lešo (pinot bijeli, laganiji pinot sivi, svježe graševine, silvanac)
Sirovica, Pinot bijeli 2019.
Cijena: 43,75 kn. Kvaliteta: 86/100
Fini, lagani i elegantni pinot bijeli, izvrsnog balansa između svježine i voćnosti. U ustima je blag i živ istovremeno, elegantan, ali intenzivnog okusa i dugačkog trajanja. Arome su herbalno voćnog profila, finiš je mineralan, slan i kiselkast. Jako lijepo vino. Može ga se uživati samog, kao osvježenje tijekom toplih dana, a još bolje će funkcionirati uz laganiju hranu poput bijele ribe na lešo ili lignji sa žara.
4. Brancin, orada (svježa graševina, debit, svježa malvazija, unoaked chardonnay)
Galić, Graševina 2019.
Cijena: 64 kn. Kvaliteta: 89/100
Nije toliko bitna sorta za ovaj tip ribe koliko da vino odiše svježinom, da ima barem nešto mineralnosti i da nema ostataka šećera. Upravo kao ova uzorna graševina, s aromama srednjeg intenziteta od kojih se najviše ističu citrusi, zatim herbalnost, pa blaga mineralnost i konačno svježe jabuke. Okus je osvježavajućeg karaktera, lagan je, a istodobno intenzivan, s atraktivnim herbalnošću i citrusima na finišu.
5. Škarpina, kovač, grdobina (pošip, malvazija punijeg tijela, macerirani pušipel ili rebula)
Rizman, Pošip Nonno 2019.
Cijena: 130 kn. Kvaliteta: 90/100
Svjetlije žutozlatne boje sa zelenkastim refleksom. Intenzivnog i slojevitog mirisa u kojem se isprepleću začinske note koje podsjećaju na kremu od lješnjaka sa zrelim voćnim tonovima breskve i marelice, pa i s nešto blage herbalnosti. Okus je zaobljen, kremozan na sredini, s dosta voćne slasti na finišu. Odličnog je balansa i s dobrim potencijalom za čuvanje.
6. List, riba od kamena (nijansu razvijenija vina koja suptilnošću dozvoljavaju da plemenita aroma ovakvih riba dođe do izražaja)
Zdjelarević, Z.W.S. Chardonnay 2018.
Cijena: 75 kn. Kvaliteta: 89/100
Zelenkaste boje sa žućkastom nijansom. Finog mirisa, razvijenog, u kojem voćnost polako odlazi, ali se javlja nova, kompleksnija, kvaščano-voćno-tercijarna komponenta. Okus je intenzivan, srednje punog tijela, nešto blažih kiselina, s naglašenom zrelošću, ali i s dosta svježine istodobno. U savršenoj ravnoteži trenutno. Vrlo lijepo vino za posebne trenutke i hranu koju obilježava mineralnost.
7. Svježi losos (bijela, rose i jantarna vina s naglašenijim kiselinama)
Šoškić, Riesling Old Selection 2018.
Cijena: 54 kn. Kvaliteta: 87/100
Dublje limunskožute boje koja naginje zlatnoj. Jako atraktivnog mirisa na dinje, limun i livadno cvijeće. Okus je srednje punog do punog tijela, živahan i jasno naglašene kiselosti, ali s finom slasti na finišu koja ga uravnotežuje. Aromatski i punoćom podsjeća na kasnu berbu.
8. Svježa tuna, skuša (laganiji pinot crni, macerirani pinot sivi, suhi i strukturirani rose)
Bolfan, Pinot noir 2018.
Cijena: 78 kn. Kvaliteta: 90/100
Jako lijep primjerak pinota crnog. Elegantan i bogat istovremeno, s baršunastom teksturom na jeziku i pregršt crvenog voća i slatkih začina u aromama. Maline, crveni ribiz, šumsko voće, biskvit s trešnjama i vanilija su najistaknutiji. Vino je živo, blagih i mekanih tanina, ali dugačkog trajanja. Klasičan primjerak sorte.
9. Pašteta od tune, riblja pašteta (zreliji pjenušac, svježa malvasija dubrovačka, macerirani pušipel ili rajnski rizling)
Misal, Millenium n/v
Cijena: 100 kn. Kvaliteta: 88/100
Zreliji tip pjenušca, u skladu s prirodom malvazije na kojoj je baziran. Dublje žućkaste boje, izraženog mirisa te svježeg i krepkog okusa. Aromatski se nalazi u zoni zrelog i prezrelog voća poput jesenskih jabuka, krušaka, s jasnom kvaščanom notom svježeg kruha u pozadini. Okus je kremozan, odlično doziranih kiselina koje daju čvrstu kičmu, dugačkog je trajanja i osvježavajućeg karaktera.
10. Smuđ, pastrva (zreliji tip graševine, rajnski rizling kasne berbe)
Krauthaker, Mitrovac Graševina 2019.
Cijena: 73 kn. Kvaliteta: 93/100
Stilski graniči između graševina svježijeg tipa te zrelih i cvjetnih aroma kao što graševine s Mitrovca znaju. Odiše svježinom, puna je okusa, dugačkog je trajanja i pokazuje ozbiljan potencijal za odležavanje. Idealna forma i njezino najljepše izdanje s potpuno izgrađenim aromatskim profilom slijedi kroz koju godinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....